Skip to main content.

De hypocrisie van IG Metall (30-11-06)
IG Metall, de Duitse vakbond voor metaalarbeiders en dus ook de vakbond bij de Volkswagenfabriek van Wolfsburg, komt zaterdag mee betogen uit solidariteit met de arbeiders van Volkswagen Vorst. Mooi, die internationale solidariteit. Maar er zit wel een hypocriet kantje aan dat de meeste mensen gemakshalve zijn vergeten.

Een goed jaar gelden (ik kan er zes maanden naast zitten, vergeef me) lag oa. de fabriek in Wolfsburg plat door een algemene staking tegen de plannen van de VW-top om de arbeiders tegen hetzelfde loon terug 40 uren per week te laten werken. Not done, tegen de verkregen sociale rechten enzovoort enzovoort.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 30-11-06 om 23:55:51 - - item printen - item mailen

Een ingezakte soufflé, en dan toch vuurwerk (30-11-06)


Toen ik in 2003 begon met bloggen wist ik dat het dikwijls moeilijk zou zijn om tijdens perioden van tijdgegebrek, enigzins onderbouwde en zinnige opinies te boek (of te blog) te stellen. De laatste tijd is weer zo'n periode.

Ik heb hier een twintigtal items opgespaard, gaande van hoogbegaafdheid en de manier waarop ons onderwijs met zulke kinderen omgaat over de hypocrisie van IG Metal dat nu plots wel solidair is met Volkswagen Vorst naar het verdwijnen van de herfst en de website waarfeestguy.be die nu alweer zijn einddatum heeft verschoven naar biogasinstallaties voor boeren die daar geen milieuvergunning voor krijgen omdat de omwonenden denken dat ze stank- en geluidshinder zullen ondervinden.

En dan komt daar plots één man, en die gooit alle plannen overhoop.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 30-11-06 om 23:16:50 - - item printen - item mailen

"Although Kazachtstan glorious country, it have problem too: economic, social and Jew" (26-11-06)


"De juridische bestrijding van racistische en discriminerende meningsuitingen heeft zich de laatste jaren te veel laten leiden door de wil om totale controle over het fenomeen te krijgen. Alle verwerpelijke en schadelijke uitlatingen moesten onder de wetgeving vallen: als dat niet het geval was, dan moest de wetgeving uitgebreid of ruimer geïnterpreteerd worden.
Een dergelijk uitgangspunt is onrealistisch en riskant. Het leidt tot een niets ontziende vlucht vooruit, die blind wordt voor negatieve neveneffecten. Er zijn al veroordelingen wegens het versturen van een mailtje aan kennissen, of klachten tegen uitgevers die historische publicaties herdrukken. Het feit dat zelfs een film als "Borat" na de komende herziening onder de wet zou kunnen vallen, moet een duidelijk signaal zijn dat verdere uitbreiding een brug te ver is. In het strafrecht is er geen ruimte voor "collateral damage"

(Jogchum Vrielinck in de Juristenkrant nr 138 van 22 november 2006) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 26-11-06 om 22:49:11 - - item printen - item mailen

Alexander Litvinenko op zijn sterfbed (24-11-06)


"U kunt er misschien in slagen één man het zwijgen op te leggen, maar de schreeuw van protest, meneer Poetin, zal voor altijd in uw oren weerklinken"

(De vergiftigde ex-spion Alexander Litvinenko haalde op zijn sterfbed nog zwaar uit naar de Russische president Vladimir Poetin) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 24-11-06 om 22:26:48 - - item printen - item mailen

Plant een boom (21-11-06)


Deze simpele jongen heeft zich al dikwijls afgevraagd: hoe komt het dat de hele wereld bijeenkomt, een protocol afsluit over de wereldwijde opwarming van de aarde en daarin niks zegt over ontbossing/herbebossing. Ik dacht dat bomen toch bij uitstek een manier zijn om koolstof uit de atmosfeer te halen en terug op te slaan.

Ik dacht al: ik ben weer te simpel, je lost het daar niet mee op, wat je nodig hebt zijn windmolens in uw achtertuin, hybride motoren en brandstofcellen, en velden vol koolzaad. Maar zo een rustgevend bos vol reuzen, dat is kindermelancholie.

Of niet?
Een interview uit De Standaard van 16 november 2006:

Bart Muys werkt aan duurzame herbebossingsprojecten

Wie broeikasgassen zegt, zegt transport en economie. Maar ook de verwoesting van ecosystemen is voor een kwart verantwoordelijk voor de uitstoot van koolstoffen. ,,Bij de Kyoto-inspanningen wordt daar veel te weinig aandacht aan besteed.''


Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 21-11-06 om 00:36:30 - - item printen - item mailen

Waar feest Guy? (16-11-06)


Wie weet waar Guy feest?

En wat de bedoeling is van deze website ? ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 16-11-06 om 11:10:15 - - item printen - item mailen

Schaf die eerste klasse af! (16-11-06)


Zei de socialist Bruno Tuybens.
Maar ondertussen gebruikt hij ze toch.
(Foto deze morgen genomen)
Bruno Tuybens op de trein tussen Zottegem en Brussel Centraal, in eerste klasse natuurlijk ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 16-11-06 om 10:35:04 - - item printen - item mailen

Joseph Stiglitz over "Eerlijke globalisering" (15-11-06)


'Globalisering' is een term die vaak nogal losjes wordt gebruikt. Kunnen we beginnen met uw definitie?
"In mijn boek gaat het vooral over economische globalisering. Dat is de grotere integratie van alle landen als gevolg van de toegenomen stromen goederen, diensten, kapitaal en soms zelfs arbeid. In dat proces spelen lagere vervoers- en communicatietarieven een grote rol, maar ook andere aspecten zoals ideeën, technologie en cultuur. Denk maar aan de manier waarop China zijn achterstand op het vlak van kennis aan het goedmaken is."

En tegen die ontwikkeling bent u - om nog een misverstand weg te nemen - niet principieel gekant?
"Nee, niet op zich. Een van de thesissen van mijn boek is dat globalisering inderdaad het potentieel heeft om tot hogere inkomens te leiden, zowel in rijke als in arme landen. Dat puur economische argument is zonder meer juist. (...)

Een punt van kritiek dat als een rode draad door uw boeken loopt, is de manier waarop collega-economisten omgaan met de theorieën van Adam Smith en beweren dat totaal vrijgelaten markteconomieën uit zichzelf en zonder inmenging tot efficiëntie zullen leiden. De 'onzichtbare hand' dus.
"Juist, want het is natuurlijk niet zo dat volledig vrije markten alle problemen vanzelf zullen oplossen. Dat heb ik al aangetoond in mijn onderzoek naar de economie van de informatie (dat Stiglitz de Nobelprijs opleverde, HM). Markten zijn lang niet altijd efficiënt. Ze produceren soms te veel, denk maar aan de uitstoot van CO2. En ze produceren soms te weinig van sommige zaken, zoals kennis of research. Een voorbeeld: we hebben de kennis om het gen te isoleren dat met borstkanker te maken heeft. Maar het bedrijf dat die kennis heeft, wil die te gelde maken, zodat arme mensen geen toegang hebben tot die ontwikkeling en zullen sterven."

(...)

In uw boek bestrijkt u veel aspecten van globalisering. Twee thema's krijgen ook hier veel aandacht: het milieu en de armoede. Over het milieu heeft een van uw Wereldbankcollega's, Nicholas Stern, onlangs een ophefmakend rapport gepubliceerd.
"Stern maakte voor de eerste keer zonneklaar dat de kostprijs van de opwarming uiteindelijk vijfmaal hoger zal liggen dan het prijskaartje als we nu ingrijpen. Daarmee is de vraag niet langer of we ons kunnen permitteren om iets te doen, maar wel of we ons kunnen permitteren om niets te doen. Het antwoord is voor mij duidelijk.
Daarom pleit ik voor een globale belasting op de uitstoot van broeikasgassen. In feite is dat zo'n simpel idee dat je je afvraagt waarom we er niet eerder aan hebben gedacht. Natuurlijk zijn de 'winnaars' van nu, zoals de VS, daar niet blij mee."
^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 15-11-06 om 00:35:00 - - item printen - item mailen

It's Israel, stupid (14-11-06)


"Het punt is niet dat de Palestijnen geen fouten maken. Het punt is evenmin dat we geen vragen mogen stellen bij de ideologische onderbouw van de democratisch verkozen Hamaspolitici. Het punt is wel dat Israël de Palestijnen in een humanitaire, economische, gewelddadige en ommuurde wurggreep houdt, die iedere dag weer nieuwe extremisten doet opstaan en die iedere gematigde Palestijnse stem in de kiem smoort."

(Jan Goossens, De Morgen 13 november 2006) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 14-11-06 om 18:30:00 - - item printen - item mailen

Over campagne voeren en visie hebben (14-11-06)


"(...)Wat ook nergens over ging was de campagne van Patrick Janssens. Een hele mooie campagne, met mooie foto's van mooie bekende Vlamingen en onbekende Antwerpenaren, een campagne waar hoogstwaarschijnlijk geen tekstschrijver aan te pas is gekomen. Pas na de verkiezingen begon hier en daar voorzichtig iemand op te merken dat het eigenlijk nergens over ging. Wellicht net daarom was de campagne zo succesvol. Een politicus die visie heeft, verbergt dat best zo goed mogelijk. Of toch zeker tijdens een campagne. (...)"

Uit De Morgen, 13.11.2006, "Rollen omdraaien", Sam De Graeve

(Ségolène Royal zal het geweten hebben)
^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 14-11-06 om 00:20:38 - - item printen - item mailen

Duizend soldaten (11-11-06)


Dodengang Diksmuide 30.10.2006


a' je van ze leven in de westhoek passeert
deur regen en noorderwinden
keert omme den tijd da j' alhier passeert
den oorlog ga j' hier were vinden

ja 't is den oorlog da j' hier were vindt
en 't graf van duizend soldaten
altijd iemands vader altijd iemands kind
nu doodstil en godverlaten

laat de bomen nu maar zwijgen en dat 't gras niets verteld
en de wind moet 't ook maar nie zingen
dat julder'n dood tot niets è geteld
dat waren al te schrik'lijke dingen

zeg 't gaat al goed der is welvaart in 't land
en de vrede ligt vast in de wetten
we maken wel wapens maar met veel meer verstand
maar just om den oorlog te beletten

en grote raketten atoom in den top
we meugen toch experimenteren
we mikken wel ne keer naar mekaar zijne kop
maar just om ons 't amuseren

als ge van ze leven in de westhoek passeert
deur regen en noorderwinden
keert omme den tijd da j' alhier passeert
den oorlog ga j' hier were vinden

ja 't is den oorlog da 'j hier were vindt
en 't graf van duizend soldaten
altijd iemands vader altijd iemands kind
duizend en duizend soldaten

(Willem Vermandere) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 11-11-06 om 11:16:46 - - item printen - item mailen

Eloge de la paresse (2) (08-11-06)


'Sans doute notre siècle est-il le premier, depuis le temps lointain où Adam, étendu auprès d'Eve, goûtais la joie du monde sous l'arbre de la Vie, où l'éloge de la paresse soit de saison.
Pourquoi? Sinon parce que notre siecle se fait gloire d'être celui de la vie intense, et que cette vie intense n'est qu'une vie agitée, et que les plus belles découvertes dont il s'enorgueillit ne sont pas des découvertes de sagesse, mais des découvertes de vitesse.
Et que notre vie n'est proprement humaine que s'il y a en elle de la lenteur. Non qu'elle doive être tout oisive -on peut aussi faire un éloge du travail- mais le travail, l'effort, doit partir d'un repos et aboutir à un repos, et les grandes joies, ne se font et ne se goûtent pas en courant.
Mettre course sur course n'est pas entasser des montagnes, mais entasser des vents.
Quel est le but de la vie et où est le bonheur? "Bah! Faisons toujours quelque chose", dit le bonhomme d'aujourd'hui, "on verra bien après". L'homme bien né d'autrefois, vous le savez, se fût fait honte de travailler; il avait tort, le travail anoblit, quand il est ferme, equilibré, et quand il a pour but de produire une valeur humaine. L'homme bien né d'aujourd'hui a honte de ne rien faire, et il a tort aussi, quand il s'agit de cette forme d'oisivité qui se dérobe à l'inutile et qui permets de retrouver les régions profondes de l'âme.'

(Eloge de la paresse, 1936) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 08-11-06 om 23:36:01 - - item printen - item mailen

SADDAM VERDICT (08-11-06)


'John Reid, the British Home Secretary, said that Saddam's hanging "was a sovereign decision by a sovereign nation". Thank heavens he didn't mention the £200,000 worth of thiodiglycol, one of two components of mustard gas we exported to Baghdad in 1988, and another £50,000 worth of the same vile substances the following year.
We also sent thionyl chloride to Iraq in 1988 at a price of only £26,000. Yes, I know these could be used to make ink and fabric dyes. But this was the same country - Britain - that would, eight years later, prohibit the sale of diphtheria vaccine to Iraqi children on the grounds it could be used for - you guessed it - "weapons of mass destruction".'

(Robert Fisk, "The Independent", november 6, 2006.) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 08-11-06 om 22:25:08 - - item printen - item mailen

Democraten heroveren stukje macht (08-11-06)


"De kiezers hebben dinsdag niet alleen een Congres verkozen, ze hebben ook de kaarten geschud voor de presidentsverkiezingen van 2008. Vele Republikeinen zijn hoegenaamd niet rouwig om het verlies van hun partij. Ze zijn van oordeel dat een oppositiekuur hen in een betere positie plaatst voor die nog belangrijker stembusslag. Als je al veertien jaar het Congres controleert en acht jaar het Witte Huis is het moeilijk de tegenpartij de schuld te geven voor de problemen.

De Republikeinse nederlaag zet meer gematigde Republikeinen in een goede uitgangspositie voor de primaries, de verkiezing van de officiële kandidaat van de partij voor het Witte Huis. Een veel genoemde naam is dan die Rudy Giuliani die burgemeester was van New York ten tijde van de aanslagen in 2001.

Er zijn tekenen dat de Republikeinen, in de ogen van vele kiezers, te ver zijn gegaan in hun morele kruisvaart. Hun spectaculaire nachtelijke tussenkomst om Terry Schiavo, de hersenverlamde vrouw uit Florida, in leven te houden, ook al hadden de artsen alle hoop opgegeven, was voor velen een keerpunt. In enkele districten verloren de Republikeinen een zetel omdat hun kandidaat te extreem was."

(De Standaard, 08.11.2006) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 08-11-06 om 22:03:14 - - item printen - item mailen

Eloge de la paresse (1) (07-11-06)


"Et j'ai honte, tout aussitôt que je commence, et je m'excuse de mon illogisme. Car le meilleur éloge de la paresse eût été celui de l'exemple, par un télégramme d'excuse me dispensant de tout effort. Ecrire ce discours, travailler à polir les phrases qui s'agencent péniblement, pour chanter la douceur et la vertu de l'indolence me semble bien une contradiction; je l'ai examiné sous toutes ces faces, mais je ne parviens pas à m'n tirer. De qui est cette parole qu'il y a en tout homme une femme qui s'ignore et que la femme n'a d'autre logique que celle du sentiment? Mais oui, sans doute étais-je trop heureux de paraître ce soir en si docte assemblée et d'avoir trouvé un beau titre..."

(Eloge de la paresse, rede uitgesproken voor de Libre Académie de Belgique in 1936 door Jacques Leclercq, uitgave Casterman 1962) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 07-11-06 om 21:28:42 - - item printen - item mailen