Skip to main content.

Alpro slecht voor de voortplanting? (29-06-05)


Vrouwen die zwanger willen worden, vermijden op bepaalde dagen van de maand beter sojaproducten, omdat die sperma kunnen doden. Dat beweert een Britse studie tenminste. Een chemische stof die te vinden is in soja, en chemisteÔne wordt genoemd zou de boosdoener zijn. De stof maakt spermacellen "onschadelijk" nog voor ze de eileider van de vrouw bereiken.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 29-06-05 om 01:20:32 - - item printen - item mailen

Kris Peeters telt de peukjes op de autosnelweg (27-06-05)


Voor wie zich afvroeg waar Kris Peeters het laatste jaar was als hij even niet op radio of TV te horen/zien was : sedert deze morgen weten we het.

Hij was de sigarettepeukjes aan het tellen langs de autosnelweg. En kwam deze morgen op de radio aankondigen dat het er veel waren en hij bijgevolg een campagne zou starten tegen het zwerfvuil.

Als ik de minister een tip mag geven voor een slogan : "Echte chauffeurs doen het in de vuilbak". Ik heb al jaren steevast een plastic zak in de wagen om zowel de omgeving als mijn wagen netjes te houden. Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 27-06-05 om 11:15:37 - - item printen - item mailen

Inkomstenbelasting en herverdeling van welvaart (25-06-05)


"Als we de opmars van de vlaktaks overal in de wereld in in de nieuwe lidstaten van de EU vaststellen, moeten we besluiten dat voor de landen die opteren voor een sterke groei de doelstelling van de belastingheffing zeer eenvoudig is: deze groei niet verhinderen.

In een open wereld met een snelle verplaatsing van economische activiteit en dus een steeds maar heviger wordende belastingsconcurrentie, moeten we ons afvragen in welke mate wij in BelgiŽ de herverdelende doelstelling van het overheidsoptreden nog willen realiseren via inkomstenbelastingen.

Hoe sneller we deze vraag stellen en beantwoorden, hoe duidelijker ons belastingsbeleid zal worden. We benadrukken dat minder herverdeling via de inkomstenbelastingen niet noodzakelijk inhoudt dat de herverdelende activiteiten van de overheid afnemen. Waarom ook niet onderzoeken of van overheidsuitgaven niet een grotere herverdelende werking kan uitgaan?

Uiteindelijk moeten we ons afvragen of het zin heeft om op papier een zeer complec en progressief en dus een rechtvaardig (cursivering toegevoegd, FD) belastingsstelsel te hebben als dit ten koste gaat van een hogere groei ?"

(Econoom Jef Vuchelen in De Morgen van 25 juni 2005) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 25-06-05 om 22:45:33 - - item printen - item mailen

Kleinburgerlijke bekrompenheid en het Europees project (20-06-05)


Dit weekend is het tot een clash gekomen tussen de landen die staan voor een verdere integratie van Europa tot een politieke grootmacht en die landen die Europa liefst beperkt zouden zien tot een vrijhandelszone.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 20-06-05 om 15:48:55 - - item printen - item mailen

De analyse van MR-senator Alain Destexhe (20-06-05)


Allez, de chauffeurs van de TEC (Waalse tegenhanger van De Lijn, red.) staken omdat ze evenveel willen verdienen als hun Vlaamse collega's. Maar de rijkdom van WalloniŽ en de productiviteit zijn anders. De levensduurte ligt een stuk lager. Een huis kopen of huren in Antwerpen kost een stuk meer dan in Namen. Waarom moeten ze dan evenveel verdienen? Ik zeg niet dat je het sociaal overleg moet regionaliseren, maar het moet bespreekbaar zijn.

WalloniŽ is armer dan Vlaanderen, toch kosten de kabinetten er de helft meer. Dat is toch niet normaal. Kijk naar het aantal ambtenaren. Als je het onderwijs en de non-profit buiten beschouwing laat, is er in WalloniŽ ťťn ambtenaar voor vijf werknemers in de privť-sector. In Vlaanderen is dat ťťn op de tien. Is de Waalse administratie dubbel zo efficiŽnt als de Vlaamse? Ik heb daar in elk geval nog niets van gemerkt.

(Interview uit "De Standaard" van vandaag) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 20-06-05 om 14:57:21 - - item printen - item mailen

Waalse "algemene mobilisatie" (13-06-05)


Elio Di Rupo verdient steun - waakzame steun - vanuit Vlaanderen. Het belangrijkste wat hem tot dusver kon worden verweten was dat hij verzuimde man en paard te noemen tegenover zijn verstarde achterban. Aan de top is de PS een moderne, haast hippe club, met een zeer duidelijk inzicht in wat er moet gebeuren om WalloniŽ en Brussel uit het slop te halen. Maar de kracht of de moed om dat met zoveel woorden te zeggen en om met een pijnlijke boodschap de weerstandskrachten te trotseren, die ontbrak.

Nu hij laat zien dat de tijden op dat punt aan het veranderen zijn, ontstaat een interessante mogelijkheid om het steriele gebekvecht dat dit land verlamt, op een ander, beloftevoller niveau te tillen. Daarvoor is wel vereist dat het debat aan Vlaamse kant loskomt van de clichťs. Het is niet zo dat Vlaanderen een paradijs wordt als we ,,het geld van de Walen afpakken''. Wie die illusie in stand houdt, is te kwader trouw.

(Bart Sturtewagen in De Standaard van vandaag) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 13-06-05 om 12:40:04 - - item printen - item mailen

CD&V haalt VLD (net niet) in langs de progressieve zijde (07-06-05)


Ik was niet weinig verbaasd deze avond. In het nieuws verklaarde CD&V voorzitter Jo Vandeurzen dat adoptie door koppeld van hetzelfde geslacht principieel moet kunnen.

Daarmee stapt CD&V mee op het denkspoor dat eerder door de VLD-volksvertegenwoordiger Martine Taelman is uitgezet, dat adoptie door partners van hetzelfde geslacht kan als dat "in het belang van de kinderen is".

Mag ik even een achterhoedegevecht voeren?

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 07-06-05 om 23:44:28 - - item printen - item mailen

Yves Desmet vandaag over het "debat" rond Karel De Gucht (07-06-05)


"Deze rel is een zoveelste teken hoe onzindelijk het publieke debat wordt gevoerd, hoe verschillend de maatstaven zijn voor druktemakers en populisten langs de ene kant, voor ernstige en gelukkig ook uitgesproken politici aan de andere kant. Dat lijkt stilaan de nieuwe politieke correctheid te worden: zwijgplicht voor de laatsten terwijl de eersten ongestoord het ene poujadisme op de andere belediging mogen stapelen, en daar nog voor bejubeld worden ook." ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 07-06-05 om 21:17:41 - - item printen - item mailen

"Franstalige partijen zijn BelgiŽ aan het opblazen" (04-06-05)


Nu en dan publiceert Humo een interview dat boven het niveau stijgt van "bekende Vlaming X vindt nodig dat hij zijn steentje moet bijdragen tot het verbeteren van de wereld, minstens door het meedelen aan de goegemeente van zijn favoriete TV-programma's resp. one-night stands.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 04-06-05 om 22:59:17 - - item printen - item mailen

Napoleon's haren zitten vol rattenvergif (04-06-05)
De dood van de 51-jarige Napoleon in 1821 heeft al voor veel complottheorieŽn gezorgd.

20 jaar geleden las ik in een artikel in "Het Beste" (De Belgische Reader's Digest) over het onderzoek dat een Deen gevoerd had naar de plotse dood van een man die kort daarvoor nog zo gezond was dat hij een veldslag voer, ook al was het zijn laatste.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 04-06-05 om 22:17:13 - - item printen - item mailen

Karel zegt wat anderen denken (aflevering zoveel) (04-06-05)


In een interview met het Laatste Nieuws, zowat de meest anti-liberale krant van het land, zou Karel De Gucht, onze Minister van Buitenlandse Zaken, gezegd hebben dat de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende "een mix (is) van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid'".

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 04-06-05 om 21:58:52 - - item printen - item mailen