Alpro slecht voor de voortplanting?

Vrouwen die zwanger willen worden, vermijden op bepaalde dagen van de maand beter sojaproducten, omdat die sperma kunnen doden. Dat beweert een Britse studie tenminste. Een chemische stof die te vinden is in soja, en chemiste´ne wordt genoemd zou de boosdoener zijn. De stof maakt spermacellen "onschadelijk" nog voor ze de eileider van de vrouw bereiken.Professor Lynn Fraser van het King's College in Londen ontdekte dat zelfs kleine hoeveelheden van soja een snel en fataal effect hadden op sperma. Eerdere studies hadden een effect op muizen aangetoond, maar professor Frasers laatste onderzoek dat op 22 juni 2005 werd gepubliceerd, toont dat de impact op menselijke zaadcellen nog vernietigender is.

Vele mensen drinken sojamelk als een alternatief voor zuivelproducten. Soja is ook te vinden in een heel gamma van voedingsproducten zoals vleesvervangers, kant-en-klare maaltijden, kippensoep en chocolade.

Frasers team bestudeerde de effecten van geniste´ne op sperma in een laboratotrium. De stof leek de zaadcellen eerst te "versnellen" maar ze kwijnden allemaal weg voordat ze erin slaagden een eicel te bereiken. Binnen het uur doofde een derde van de zaadcellen uit, een proces dat normaal 24 uur in beslag neemt.

Geniste´ne is ÚÚn van de chemicaliŰn die het vrouwelijke hormoon oestrogeen nabootsen, en doodt allicht in dat proces het sperma. "In de vier dagen rond de eisprong, het piekmoment om bevrucht te raken, vermijden vrouwen beter alle producten waar sojazz in zit", raadt professor Fraser aan.

(De Morgen, 23.06.2005)
posted at 01:20:32 on 06/29/05 by francis - Category: Wetenschap - item printen - item mailen