Skip to main content.

Vlaamse magistraten wantrouwend tegenover Onkelinx (27-08-03)


Brusselse parketwoordvoerder Jos Colpin hoopt dat regering ingezette hervormingen uitvoert.

(tijd) - De Vlaamse magistraten onthalen het aantreden van Laurette Onkelinx (PS) als federale minister van Justitie op gemengde gevoelens. 'Bij de Vlaamse magistraten is er een grote dosis argwaan nu het departement Justitie in handen van de PS is', zegt Jos Colpin, eerste substituut van het Brusselse parket en lid van de Hoge Raad voor de Justitie, in een gesprek. 'Vooral als wij zien hoe de PS tijdens de vorige legislatuur de initiatieven van de minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD) blokkeerde.'

Bron en vervolg van artikel : Tijd

Eigenaardig toch om vast te stellen dat iedere Minister van Justitie nogal snel de kop van Jut wordt. De vorige deugde niet, en de huidige zal dus voor de magistratuur ook niet deugen ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 27-08-03 om 09:49:57 - - item printen - item mailen

E-government in België (26-08-03)


Als brave burger (natuurlijk !) en overtuigd internet-gebruiker heb ik dit jaar mijn belastingaangifte ingediend via internet.

Op 12 augustus, véél later dan andere jaren - maar ruim binnen de uitgebreide termijn, heb ik mij aan deze jaarlijks weerkerende klus gezet. Alle fiches gaan zoeken enzovoort. Eigenlijk wel veel gemakkelijker dan vroeger toen ik zelfstandig was.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 26-08-03 om 23:13:17 - - item printen - item mailen

Patrick Dewael In Humo van 26 augustus (26-08-03)


"Ik kan bijvoorbeeld iedereen aanraden de toespraak van Gerolf Annemans bij de start van de nieuwe regering eens te lezen: Puur haat spuwen en mensen kwetsen. Het Blok misbruikt ook systematisch en georganiseerd de lezersrubrieken van sommige kranten, en ze infiltreren in goedbedoelde buurtcomités. In Antwerpen is het Blok bijvoorbeeld een onvoorwaardelijke voorstander van de uitbreiding van de haven, maar in het Waasland stoken ze comités op die zich tegen die uitbreiding verzetten. Zelfs in actiegroepen die zich voor asielzoekers inzetten sluipen ze binnen - je toch wel vreemd als je hun standpunten kent. Dat moeten we allemaal ontmaskeren."

"We hebben jarenlang gediscussieerd over de verankering van Vlaams kapitaal. Wel, dat is een onzinnige discussie, want kapitaal laat zich niet verankeren: het vloeit naar landen waar kennis zit waarin je kunt investeren. De spin-offs van de universiteit van Leuven zijn wellicht belangrijker voor onze economie dan de vermindering van onze te hoge loonkosten."

"Te veel belastingen heffen, dat is onkuis. Mensen die hun geld illegaal aan de belastingen onttrekken, ga ik niet goed praten, maar ik besef ook dat dat vaak het gevolg is van te hoge belastingdruk. In Vlaanderen hebben we bewezen dat hoge belastingen niet tot meer inkomsten voor de overheid leiden: we hebben de registratierechten verlaagd en de inkomsten zijn gestegen. Waarom? Omdat de burgers de belasting als eerlijk en rechtvaardig ervaren, en ze dus minder ontduiken. Dat moet toch het streefdoel van alle belastingen zijn?" ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 26-08-03 om 22:02:44 - - item printen - item mailen

Louis Michel over het verkiezingsresultaat in Ruanda (26-08-03)


"Ik ben ook nog verkozen als partijvoorzitter met een score van 97 %" (Deze avond in het radio1-nieuws).

Er zijn natuurlijk verschillende interpretaties mogelijk van deze uitspraak, maar misschien overweegt onze Minister van Buitenlandse Zaken de volgende keer mee te doen aan de Ruandese presidentsverkiezingen ?

En voor welk land zou dat een goede zaak zijn ?

^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 26-08-03 om 18:56:47 - - item printen - item mailen

Komkommertijd (4) (26-08-03)


De kranten worden steeds dunner. Hoofdnieuws vandaag is blijkbaar dat de eerste tekenen van heropleving van de economie in aantocht zijn.

Het ontslag van Johan Leman als voorzitter van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding als uitloper van de crisis rond de Afghaanse vluchtelingen in de Kerk van Elsene is een spijtige zaak. Dit had niet moeten gebeuren.

De komkommertijd was wél een gelukkige zaak voor de nieuwgeboren prins Gabriel. Een fotospecial is te vinden op www.standaard.be.

^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 26-08-03 om 10:28:55 - - item printen - item mailen

Werk gevonden (26-08-03)


Voor ik het vergeet :

Vanaf 1 september ga ik aan de slag bij de VLD in Brussel als jurist-webmaster-systeembeheerder.

Geef toe ...

http://www.vld.be.

^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 26-08-03 om 10:11:17 - - item printen - item mailen

Teloorgang van het Vlaams-Nationalisme (26-08-03)


Ijzervlakte, 26 augustus 2003 (Foto F. Devriendt)

We hebben de laatste jaren gezien hoe de Volksunie in Griekse drama-stijl in stukken werd gehakt tot er niks méér van overbleef dan 1 Westvlaamse muggezifter in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Ze waren ooit met méér dan 20.

Afgelopen weekend was er een eerste "alternatieve" Ijzerbedevaart in Steenstrate (Ieper). Er waren tussen de 3000 en 5000 aanwezigen.

Verschillende Vlaamse politici hebben al laten weten niet aanwezig te zullen zijn op de volgende IJzerbedevaart aanstaande zondag in Diksmuide. Zij zijn boos omdat de vorige voorzitter van het IJzerbedevaartcomité, Lionel Vandenberghe, nu zetelt in het de nationale parlement in de SPA-SPIRIT fractie en in dien hoofde mee de regionalisering van de wapenexportlicenties heeft goedgekeurd.

De Vlaamse Beweging is al lang geen toonbeeld neer van eendracht. Het nationalisme is duidelijk ook geen voldoende basis meer om een partij op te bouwen. Iedereen vult zijn Vlaming-zijn op een persoonlijke manier in.

Het is niet deze verdeelde Vlaamse Beweging die ervoor zal zorgen dat Vlaanderen een zelfstandige staat zal worden. De centrifugale krachten in dit land bevinden zich immers langs de andere zijde van de taalgrens, ook al zijn er slechts weinigen die dit onderkennen.
Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 26-08-03 om 09:27:33 - - item printen - item mailen

Foto toegevoegd (21-08-03)


Ik heb een nieuwe foto toegevoegd op de fotopagina. In onze tuin hebben we deze zomer een nieuw insect ontdekt dat vliegt als een colibri en met een lange oprolbare snuit nectar uit de bloemen haalt. Kent iemand dit insect ? Reageren graag !

Voor de nieuw toegevoegde foto's kan je voortaan ook doorklikken op de foto waarna je een vergroting te zien krijgt.
^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 21-08-03 om 11:20:20 - - item printen - item mailen

Bart Sturtewagen in De Standaard vandaag : (18-08-03)


Een achterlijk, kwezelachtig land met een achterlijke president, een achterlijk historisch en cultureel bewustzijn, een achterlijk school- en socialezekerheidssysteem, met achterlijke wapen- en strafwetten en nu dus ook een achterlijke energievoorziening. Haha.

Een vraag blijft bij die opsomming van grotendeels correcte vaststellingen overeind: hoe kan het dat een land met zulke enorme structurele fouten zo machtig, zo succesvol en zo rijk is? Het zou eigenlijk aan zijn interne tegenstellingen en absurde methodes moeten tenondergaan, maar dat doet het niet. Het gaat door reusachtige crisissen, maar beleeft telkens een spectaculair herstel.

Is het omdat het een schandelijke kloof tussen arm en rijk toelaat en een buitenproportioneel deel van 's werelds rijkdommen naar zich toehaalt? Is het omdat het een militaire superioriteit heeft opgebouwd waardoor het zijn wil aan andere naties kan opleggen? Of is het omdat in een kapitalistisch systeem al het water toch naar de zee vloeit? Dat alles, ongetwijfeld.

De ondergang van dat imperium, zoals dat van andere rijken die het in de wereldgeschiedenis zijn voorgegaan, is al talloze malen voorspeld. En wellicht komt het er ooit nog van. Maar intussen is het wel zinvol om na te denken over datgene wat de superioriteit van dat zo aanvechtbare systeem verklaart. Want onder al die ergerlijke uitwassen moet er een drijvende kracht zijn, een inspiratie waar wij Europeanen en de rest van de wereld nog iets kunnen van opsteken.
^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 18-08-03 om 09:01:53 - - item printen - item mailen

Stroompanne in de VS (15-08-03)


De skyline van Manhattan zonder lichten
New York Times 15 augustus 2003, Foto NYT

Politieagente op Times Square, Foto NYT
New York Times 15 augustus 2003Totale verkeerschaosNew York Times 15 augustus 2003, Foto NYT


De New York Times heeft op haar website een paar unieke foto's van de chaos in onder andere New York tijdens de zware stroomuitvak gisterenavond en vannacht.


^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 15-08-03 om 11:46:55 - - item printen - item mailen

Stephanie (14-08-03)


Aan de pagina over Stephanie, het meisje met cerebellaire hypoplasie, is een mooie foto toegevoegd.

^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 14-08-03 om 00:57:20 - - item printen - item mailen

Komkommertijd (3) (12-08-03)


Daarent gelezen in De Standaard Snelnieuws : "Tot 8 jaar cel voor Albanese mensensmokkelaars".

Naar aanleiding van deze zware veroordeling waren daarnet in het advondnieuws op Radio1 de advocaten van de burgerlijke partij (het "Centrum Leman") aan het woord, en daarna "de advocaat" (zo werd hij aangekondigd, misschien waren het er méér) van de beschuldigden, Meester Diependaele.

De luisteraar van het avondnieuws was opnieuw ongewild toehoorder van enkele advocatenpleidooien op de radio, waar die normaal voor de rechtbank moeten worden gehouden. Dat betrokkenen werden veroordeeld voor mensenhandel - wat iets anders is dan mensensmokkel - is vooral voor juristen interessant aangezien deze juridische spitsvondigheid andere homini sapientae (ik ben niet zeker van de juiste verbuiging) meestal ontgaat.

Het gebroadcaste pleidooi van meester Diependaele was al helemaal zijn job voorbijgeschoten waar hij voor de luisteraar herhaalde dat zijn cliënten geen mensenhandelaars waren maar enkel mensensmokkelaars omdat zij enkel mensen naar het Westen haalden die dat uit vrije wil deden. Toen de journalist(e) van radio1 aangaf dat het onderscheid wel heel subtiel was en mensen uit landen zonder enige toekomst wel snel over te halen waren naar het Westen te emigreren, belandde Meester Diependaele plots bij deel 2 van zijn pleidooi en pleitte voor een vergevorderde ontwikkelingssteun aan ontwikkelingslanden als ultieme remedie tegen de vluchtelingenstromen.

Als advocaat open deuren instampen is niet altijd vruchtbaar voor de cliënt die moet worden verdedigd. Als het dan nog eens voor de radio en de pers gebeurt is de irritatie van de Orde van Vlaamse Balies eigenlijk best te begrijpen.

De vraag is alleen of een reglement uitvaardigen om interviews van advocaten te reglementeren en te beperken méér efficiënt is dan de betrokken advocaten te laten sanctioneren door de Stafhouder.

De rare nasmaak in mijn mond heb ik met een fris glaasje witte wijn doorgespoeld.

^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 12-08-03 om 21:05:40 - - item printen - item mailen

Foto's (11-08-03)


Op de fotopagina heb ik een paar nieuwe foto's toegevoegd in mijn tuin genomen gedurende de maand juli. De hommels doen zich te goed aan de lavendel terwijl de vlinders om evidente redenen de Chinese vlinderstruik verkiezen. Deze foto's zijn getrokken zonder macro-ring op ongeveer 300 mm. De macro-ring (KIRON) is ondertussen aan de materiaaltas toegevoegd en we zijn ook "gezwicht" voor de gebruiksvriendelijkheid van de digitale fotografie : een 2 megapixel Nikon Coolpix 2000 (om te beginnen hé). ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 11-08-03 om 21:00:20 - - item printen - item mailen

Werk gevonden ! (07-08-03)


En je hoor 't is gelukt, in deze periode van laagconjunctuur, hittegolf en vakantie. Vanaf 1 september gaan we weer aan de slag.
Hopelijk hebben we dan nog een beetje tijd om de weblog bij te houden want een deel van het werk bestaat erin een andere website ....

(De rest volgt de laatste week van augustus)

^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 07-08-03 om 22:23:41 - - item printen - item mailen

Christian Vincke wordt crisismanager Kruispuntbank (06-08-03)


BRUSSEL - Christian Vincke krijgt de taak op zich om het falende systeem van de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO) op het juiste spoor te zetten. Vincke neemt ontslag als topman van de Delcredere, de overheidsdienst die internationale handelstransacties tegen risico's dekt. Dat heeft Wouter Blomme van het ministerie van Economische Zaken bevestigd.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 06-08-03 om 23:48:25 - - item printen - item mailen

Durven te kiezen is beter dan kleine correcties (06-08-03)


Karel de Gucht (VLD) en Steve Stevaert (sp.a) gingen de voorbije dagen met elkaar in de clinch over nieuwe belastingen en/of extra besparingen als de economische groei de komende maanden zou tegenvallen. Het gaat niet zozeer over hetzij wat meer belastingen, hetzij wat meer besparingen, stelt WILLY DE CLERCQ. In het recentste advies van de Hoge Raad voor Financiën, wordt nog eens haarscherp aangetoond voor welke pijnlijke budgettaire situatie ons land staat. Er is maar een oplossing: keuzes maken, vooral over de rol die de overheid nog moet spelen. De auteur is minister van staat en europarlementslid

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 06-08-03 om 23:43:14 - - item printen - item mailen

KMI voorspelt warmste dag sinds 1833 (06-08-03)


(belga) - Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) in Ukkel heeft de hoogste temperatuurvoorspellingen gedaan sinds het begin van de waarnemingen in 1833. De deskundigen van het weerinstituut verwachten donderdag in sommige delen van het land 39 tot 40 graden Celsius. Het vorige record bedraagt 37,4 graden Celsius en dateert van augustus 1994. De middernachttemperatuur van woensdag op donderdag blijft steken op 25 graden Celsius.
^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 06-08-03 om 23:39:04 - - item printen - item mailen

Kun je offshore outsourcen? (06-08-03)


Routineuze taken in de softwareontwikkeling worden al jaren uitbesteed aan Indische specialisten als Tata Engineering, Satyam of Infosys. Maar deze zogenoemde "offshore" dienstverleners kunnen steeds complexere taken aan. Bijvoorbeeld een pc-helpdesk of zelfs applicatiebeheer. En dat laatste is toevallig een van de snelst groeiende vormen van outsourcing.

Bron en vervolg van artikel : Smart Business

^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 06-08-03 om 23:36:52 - - item printen - item mailen

Stephanie heeft cerebellaire hypoplasie (02-08-03)


Cerebellaire hypoplasie is een zeldzame genetische afwijking waardoor de kleine hersenen niet volledig ontwikkeld zijn. Daardoor kan ze niks zelfstandig doen : niet stappen, niet zitten, niet praten, niet eten. Gecoördineerde spieracties zijn onmogelijk en de arm- en beenspieren worden dus niet echt gebruikt. De spieren staan ook constant onder grote spanning waardoor de patiëntjes tijdens de groei regelmatig operaties moeten ondergaan om de spieren te "verlengen" om hun beendergestel niet te laten scheefgroeien.

Lees verder op http://www.francisdevriendt.net/stephanie
^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 02-08-03 om 00:05:24 - - item printen - item mailen