Skip to main content.

De verfransing van Brussel en omstreken (2) (31-05-05)


We gaan nog even door met het boekje "125 jaar verfransing in de agglomeratie en het arrondissement Brussel" uit 1957.

Het boek toont eigenlijk aan dat de verfransing van het oorspronkelijk Vlaamse Brussel vanaf 1830 de officiŽle politiek van de nieuwe staat was. En een bijzonder efficiŽnte politiek.

Er is sinds het verschijnen van het boekje veel veranderd in ons land. Niet in het minst de afschaffing van de talentellingen en de invoering van de "vaste" taalgrens. In de jaren 70 de "culturele autonomie". En in de jaren 80 de diverse staatshervormingen die BelgiŽ tot het federaal land hebben gemaakt dat het vandaag is.

Maar ik wilde eigenlijk een paar curiosa uit het boekje online plaatsen.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 31-05-05 om 22:41:10 - - item printen - item mailen

Renaat Landuyt kent de wet niet. (30-05-05)


Mini-ster van verkeersveiligheid Renaat Landuyt kent de wet niet.

Hij wil dat overal even streng wordt opgetreden tegen "doodrijders" en dat ze dus allemaal minstens ťťn maand in voorlopige hechtenis moeten zitten.

Als jurist weet hij nochtans dat het niet het parket is dat over de -duur van de- voorlopige hechtenis beslist, maar wel de Raadkamers en in beroep de Kamers van Inbeschuldigingstelling. Hij weet ook dat de voorlopige hechtenis geen straf is maar een onderzoeksmaatregel tegen een verdachte.

En dat over de voorlopige hechtenis wordt geoordeeld in functie van het ontvluchtingsgevaar, het gevaar voor recidive en de mate waarin de verdachte het onderzoek kan bemoeilijken. En dat dus geen twee dodelijke aanrijdingen identiek zijn.

Maar ondertussen is de minister toch maar weer in de pers geweest.

Update 18.00 uur : in het avondnieuws maakt professor Raf Verstraeten, een autoriteit op het gebied van strafrecht en strafprocesrecht, brandhout van het persbericht van Landuyt, in dezelfde bewoordingen als hierboven. ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 30-05-05 om 13:46:56 - - item printen - item mailen

Vlaanderen wiegt WalloniŽ in slaap (25-05-05)


Dirk Achten, voormalig hoofdredacteur van De Standaard en thans kabinetchef van onze Minister van Buitenlandse Zaken, schreef in 1999 in zijn boekje "Achter BelgiŽ" zijn visie neer op "hoe het nu verder moet".

Hij beschrijft wat ieder politicus weet, namelijk dat er alleen maar communautaire dossiers zijn. Hij eindigt met een paar "scenario's uit de kast" om de effectieve splitsing van BelgiŽ op een rationele en gecontroleerde manier te laten gebeuren.

Maar ik mis in het boekje een argument. En dat heb ik vorige week gekregen uit onverdachte -want Franstalige- hoek. Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 25-05-05 om 00:35:14 - - item printen - item mailen

Deng aan Deng (24-05-05)


Ik lees het blad niet maar soms komen ze wel eens in het nieuws. Deng liet enige tijd geleden 2 radiospots maken en ik kan mij niet herinneren er ťťn op de radio gehoord te hebben. De VRT reageerde naar verluidt onwaarschijnlijk krampachtig, zeker op de imitatie van Filip Dewinter. De tweede is een imitatie van Steve Stevaert.

De spots zijn vrij te downloaden van de site van Deng (viral marketing) en ik heb ze dan ook overgenomen.

Oordeel zelf of de VRT gelijk heeft met haar houding. Kan dit ?

Spot 1

Spot 2
^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 24-05-05 om 23:10:11 - - item printen - item mailen

SCIGEN of de nieuwe kleren van de Keizer (17-05-05)


SCIGEN genereert wetenschappelijke papers

Amerika ligt in een deuk. Niet om een nieuwe lapsus van George W. Bush (Er moet trouwens nog uitgemaakt worden of dat door het gewenningseffect is dan wel dat de Amerikanen hebben ontdekt dat er niks grappig is aan de man), maar wel om 3 studenten van het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 17-05-05 om 21:14:51 - - item printen - item mailen

De verfransing van Brussel en omstreken (16-05-05)


Ik heb hier voor mij een uitgave van het Algemeen Vlaams Oud-Hoogstudenten Verbond uit 1957, met als titel "Honderd vijfentwintig jaar verfransing inde agglomeratie en het arrondissement Brussel (1830-1955), van de hand van een zekere H. Aelvoet, Lic. Fil. (mij verder onbekend).

Leuke dingen staan er in dat boekje! We gaan er in vogelvlucht door. Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 16-05-05 om 19:39:00 - - item printen - item mailen

(10-05-05)


"Uiteraard is die b-b-band perfect"

(Antwoord van CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen daarnet in Ter Zake op de vraag van Siegfried Bracke hoe het staat met de band met kartelpartner NVA) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 10-05-05 om 21:35:27 - - item printen - item mailen