Skip to main content.

Napoleon's haren zitten vol rattenvergifDe dood van de 51-jarige Napoleon in 1821 heeft al voor veel complottheorieŽn gezorgd.

20 jaar geleden las ik in een artikel in "Het Beste" (De Belgische Reader's Digest) over het onderzoek dat een Deen gevoerd had naar de plotse dood van een man die kort daarvoor nog zo gezond was dat hij een veldslag voer, ook al was het zijn laatste.

Kort gezegd kwam het hierop neer dat hij door het onderzoek van de symptomen die Napoleon had in het laatste jaar van zijn leven een frappante overeenkomst vond met de symptomen van arsenicumvergifting.

Hij vond evidentie in de haren van Napoleon (er zijn verschillende haarstalen bewaard, waarvan zelfs geweten is op welke dag ze zijn afgeknipt). Haren zijn eigenlijk een opname van wat er gebeurt tijdens hun groei aangezien giftige stoffen door het lichaam opgenomen er worden afgezet.

Hij vond zelfs overeenkomsten tussen de in het haar gevonden concentraties en de beschrijving in de dagboeken van de de ziektesymptomen waar Napoleon aan leed.

Hij had zelfs een tamelijk uitgewerkte theorie dat de vergiftiging gebeurde via de vaten Franse wijn die op Elba werd bezorgd door toendoen van de Engelsen.

Maar ja, wie leest nu Reader's Digest.

Wel, een zekere dokter Pascal Kintz uit Straatsburg had het beter gedaan. Dan had hij geweten dat hij niet de eerste is met deze plausibele theorie.

www.napoleonicsociety.com ^ TOP

04-06-05 - 22:17:13 - - item printen - item mailen

Share/Save/Bookmark -

Comments

reactie van LVB:

De theorie van de arsenicumvergiftiging is al zeer oud.

Ze werd onlangs weerlegd. Napoleon stierf niet aan arsenicumvergiftiging, maar aan kanker. De arsenicum kwam inderdaad uit de wijnvaten, maar dat was in die tijd een normaal fenomeen en de dosis was onvoldoende om voor gezondheidsproblemen te zorgen.

http://www.sciencedaily.com...

Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.