Skip to main content.

I shop, therefore I am.

De electronische identiteitskaart komt eraan. Niet alleen onze idendtificatiegegevens passen op een chip, ook informatie over ons sociaal en fiscaal statuut kan er een plaatsje vinden. Het lijstje kan eindeloos aangevuld worden: strafblad, restaurantbezoek, uit de bibliotheek geleende boeken, grensoverschrijdingen .... De evolutie is allicht onomkeerbaar en de overheid sust de privacyzeloten met de stellige zekerheid dat alleen geauthoriseerde personen toegang tot je gegevens zullen hebben. Overigens, wat§ heb je te verbergen ?

Happy Days are here again: de klantenkaart van de supermarkt laat perefct toe het consumptiegedrag vast te stellen. Onze identiteit is trouwens veel persoonlijker en individueler vastgelegd in een consumentenprofiel dan op een identiteitskaart. Wat weet je van iemand als je zijn identiteitskaart vast hebt? Niets ! wat weet je van iemand als je in zijn boodschappenkarretje kijkt ? Alles! Wat weet je van iemand als je zijn surfgedrag kent ? Veel te veel ! Op vriendenbezoek moet je in de koelkast kijken om te zien wie je gastheren eigenlijk zijn.

"Je pense donc je suis" heeft plaats gemaakt voor het betekenisvollere "I shop therefore I am". Daar ligt onze ware identiteit besloten. Je bent wat je koopt.

Het volgende voorbeeld is uit het leven gegrepen. De heer Bork was een uitstekend kandidaat voor het Amerikaanse Hoogste Gerechtshof, met uitstekende academische geloofsbrieven. Tijdens zijn nominatieprocedure leverde zijn lokale videotheek een uitdraai af van het door hem ontleende materiaal. Een gunstige wind deed de lijst, waarop enkele zeer volwassen films stonden, bij de senaatsommissie belanden. Bork kon zijn carrière vergeten.

Wanneer de Hoge Raad voor Justitie je kandidatuur voor een magistratenfunctie onder de loep neemt, zie je er dus best op toe dat je boodschappenkarretje goed gevuld is: Pieter Aspe (geen Jef Geeraerts), Belgische kazen, Olifantehuid, de kalender van de Bond zonder Naam, en ... een abonnement op De Juristenkrant.

(Herman Croux, de Juristenkrant, 3 december 2003)
^ TOP

29-12-03 - 00:07:22 - - item printen - item mailen

Share/Save/Bookmark -

Comments

reactie van Luc vandenbroucke:

Evenzo met de bankcontact of kredietkaart.
Als je iets anoniem wil doen, moet je je visitekaartje niet afgeven.

In elk geval worden de gegevens niet opgeslagen op de identiteitskaart. Wel in de systemen waarop je de kaart gebruikt. Die systemen zijn natuurijk ook onderhevig aan de wet op de privacy.

Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.