Skip to main content.

Nieuwe inzichten: boslandbouw of agroforestry (07-12-08)


null

Ik las een interessant artikel in het ledenblad van de Gezinsbond over boslandbouw, of de combinatie van landbouw en bosbouw op hetzelfde perceel.

Op een landbouwperceel worden langs de noord-zuidas (om het verlies aan licht te beperken) rijen bomen geplant, 25 tot 40 meter uit elkaar. Welke bomen hangt onder andere af van de grondsamenstelling en het gewenste akkergewas. Er mogen ook maximaal ongeveer 50 bomen per hectare staan voor akkerland, als er een hoger aantal bomen staat kan de grond gebruikt worden als graasland. Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 07-12-08 om 22:10:08 - - item printen - item mailen

Keizer Renaat weet (weeral) raad (19-03-07)


We weten ondertussen allemaal dat fijn stof een serieus gezondheidsrisico betekent, omdat het stof (beladen met vervuiling) tot diep in onze longen en zelfs bloedbaan geraakt. En hoe fijner hoe dieper, meteen de reden waarom zelfs de minst roet uitstotende diesels nog een risico betekenen.

Dat echte fijne stof is dus moeilijk weg te krijgen. Niet met roetfilters, niet met katalysatoren, niet met naverbranding noch met recyclage van uitlaatgassen in de motor of weet ik veel.

Gelukkig is er nog Renaat, onze steun en toeverlaat.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 19-03-07 om 14:09:57 - - item printen - item mailen

Plant een boom (21-11-06)


Deze simpele jongen heeft zich al dikwijls afgevraagd: hoe komt het dat de hele wereld bijeenkomt, een protocol afsluit over de wereldwijde opwarming van de aarde en daarin niks zegt over ontbossing/herbebossing. Ik dacht dat bomen toch bij uitstek een manier zijn om koolstof uit de atmosfeer te halen en terug op te slaan.

Ik dacht al: ik ben weer te simpel, je lost het daar niet mee op, wat je nodig hebt zijn windmolens in uw achtertuin, hybride motoren en brandstofcellen, en velden vol koolzaad. Maar zo een rustgevend bos vol reuzen, dat is kindermelancholie.

Of niet?
Een interview uit De Standaard van 16 november 2006:

Bart Muys werkt aan duurzame herbebossingsprojecten

Wie broeikasgassen zegt, zegt transport en economie. Maar ook de verwoesting van ecosystemen is voor een kwart verantwoordelijk voor de uitstoot van koolstoffen. ,,Bij de Kyoto-inspanningen wordt daar veel te weinig aandacht aan besteed.''


Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 21-11-06 om 00:36:30 - - item printen - item mailen

Schone brandstof voor wagens: alle technologie is productierijp (11-04-06)


Twintig jaar geleden (ja ik word oud) las ik in het ledenblad van de Vlaamse Automobilistenbond een artikel over een Zweeds ingenieur die een paar kleine aanpassingen had uitgevoerd aan zijn Saab 900. Met als gevolg dat hij Carl Gustaf XVI himself op bezoek kreeg, die een glas onder de uitlaat hield en het resultaat recht uit de draaiende motor opdronk.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 11-04-06 om 22:17:34 - - item printen - item mailen

Kris Peeters telt de peukjes op de autosnelweg (27-06-05)


Voor wie zich afvroeg waar Kris Peeters het laatste jaar was als hij even niet op radio of TV te horen/zien was : sedert deze morgen weten we het.

Hij was de sigarettepeukjes aan het tellen langs de autosnelweg. En kwam deze morgen op de radio aankondigen dat het er veel waren en hij bijgevolg een campagne zou starten tegen het zwerfvuil.

Als ik de minister een tip mag geven voor een slogan : "Echte chauffeurs doen het in de vuilbak". Ik heb al jaren steevast een plastic zak in de wagen om zowel de omgeving als mijn wagen netjes te houden. Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 27-06-05 om 11:15:37 - - item printen - item mailen