Skip to main content.

The size of nations

In hun boek "The Size of Nations" gaan de economen A. Alesina en E. Spolaore op zoek naar de ideale grootte van een staat.
Is "big" echt "beautiful" ? Lang niet, vinden ze. Voor kleinere regio's is onafhankelijkheid niet langer onbetaalbaar.
De vraag kan niet uitblijven: moet BelgiŽ nog wel bestaan in 2020. Of, waarom niet, in 2010 ? Wist u dat er een denkgroep is rond ex-KBC-baas Remi Vermeiren die om de twee maanden in De Warande in Brussel samenkomt ?

In 2004 bekijken ze het "waarom" van een Vlaamse onafhankelijkheid, in 2005 het "hoe". De denkgroep brainstormt, bestelt teksten en graaft oude adviezen weer op, wat uiteindelijk zal resulteren in een publiek verslag.

Het is een besloten clubje van 30 financiers, knappe koppen van studiecentrums, ondernemers en consultants. Openlijk praten over secessie is voor politiek correct denkend Vlaanderen immers gelijk aan dweperij met het Blok.

Niet zo gek, die denkgroep. Er zijn daarenboven al heel wat studies gemaakt over het onderwerp. Liever nuchter, die Vlaming. De tijd van "Waalse ratten rolt uw matten" ligt al, even rekenen, 36 jaar achter ons. En het staat ook niet meer zo correct na de laatste verkiezingsuitslagen.

Als Vlaanderen zou afscheiden van BelgiŽ, dan zijn de kosten voor Vlaanderen laag. Dat bevestigt ook Enrico Spolaore, coauteur van het boek "The Size of Nations". Maar er zijn ook andere factoren in het spel.

De Europese Unie en de bestaande landen zullen barriŤres opwerpen tegen dergelijke ontwikkelingen, precies omdat de kosten van secessie in een vrijhandelswereld dalen. Eenzijdige secessie is controversieel, niet om economische maar om politieke redenen. Toen Quebec dicht bij een secessie raakte, dreigden Canada en de VS ermee dat ze de regio het lidmaatschap van de Noord-Amerikaanse vrijhandels-associatie zouden afnemen.

Te koop in de betere boekhandel, en natuurlijk ook op Amazon.

^ TOP

21-06-04 - 00:01:12 - - item printen - item mailen

Share/Save/Bookmark -

Comments

reactie van Flex Flint:

"De tijd van "Waalse ratten rolt uw matten" ligt al, even rekenen, 36 jaar achter ons."

Ben ik juist als ik denk dat je hiermee bedoelt dat het onderwerp meer bespreekbaar moet worden gemaakt, met minder complexen en meer nuchterheid voor beide kanten, met minder (al dan niet emotionele) vijandigheden?

Very much worth the thought, just my 0.02§.

Voor de rest zelfde reactie als op http://lvb.net/item/2077 ;)

reactie van francis:

Zoals ik ook in mei dit jaar schreef Flint, op http://www.francisdevriendt... : Ook WalloniŽ heeft er belang bij dat het systeem stopt. Ik denk dat er voldoende rationele argumenten pro zijn langs beide kanten om tot een volwassen gesprek te komen over het einde van het Belgisch verstandshuwelijk. Zoek eens naar het boekje van Dirk Achten, "Achter BelgiŽ" ?

Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.