Skip to main content.

Handelaars krijgen alarmknop - KORTRIJK VERHOOGT VEILIGHEID IN WINKELWANDELCENTRUM

De stad Kortrijk en de politie nemen nog dit jaar een reeks ingrijpende maatregelen om de veiligheid in het centrum te verhogen. Er komt een commissariaat in het winkelwandelcentrum om de aanwezigheid van de politie te benadrukken, er worden tien extra agenten ingezet en een speciale fietsbrigade. Een noodknopsysteem en het afwerken van de toegangscontrole tot de voetgangerszone zijn andere krachtlijnen uit het plan.

Na de overvallen bij de juweliers Nys en Scheldeman was de onrust onder de Kortrijkse handelaars groot. Ze vroegen een krachtdadig optreden van de stad en de politie en dat krijgen ze ook. De maatregelen werden maandagavond aan hen voorgesteld op een karig bijgewoonde informatievergadering.

Opvallend is de oprichting van een klein commissariaat in het winkelwandelcentrum. Politiecommissaris Stefaan Eeckhout spreekt over een politiewinkel, die als uitvalsbasis zal dienen voor de nieuwe fietsbrigade, de wijkagenten en de preventiedienst. Voor bepaalde delicten die in het centrum gebeuren, kan de burger er aangifte doen.

,,De bedoeling is om de aanwezigheid van de politie te benadrukken en criminelen af te schrikken'', zegt de korpschef. Het commissariaat kan ook als observatiepost gebruikt worden. De stad is nu op zoek naar een centraal gelegen vrijstaand pand.

De fietsbrigade en de aanwerving van tien extra agenten moeten meer blauw op straat brengen. Het dossier voor die extra aanwervingen is in opmaak en moet nog de zegen krijgen van de overheid.

Bij de handelaars zal een mobiele alarmknop ge´nstalleerd worden. 170 Kortrijkse handelaars toonden hiervoor interesse. Vooraf had de stad gezegd dat er zeker 100 aansluitingen nodig waren om de investeringen de moeite te maken. Met de noodknop kan een handelaar rechtstreeks de politie verwittigen zonder dat er een tijdrovende tussenschakel is in de vorm van een alarmcentrale.

,,Automobilisten die niets te zoeken hebben in het winkelwandelcentrum, zullen er vanaf 15 augustus ook niet meer in geraken'', zei burgemeester Stefaan De Clerck. ,,De 19 paaltjes die aan de diverse ingangen staan zullen dan functioneren. Enkel wie zich aanmeldt kan de paaltjes naar beneden laten schuiven. In een volgende fase willen we de handelaars en de bewoners een chipkaart geven waardoor dit automatisch kan.'' Door het controleren van de ingangen kunnen ramkrakers hun gang niet meer gaan.

Burgemeester De Clerck wil de zogenaamde riscioberoepen, zoals juweliers, ook een cursus wapentraining en -beheersing laten volgen. ,,Het gaat niet om een concrete schiettraining, maar wel op het reageren in crisissituaties, waarbij de handelaars leren hoe ze het gebruik van wapens kunnen vermijden.''

De burgemeester verwees niet naar een concreet geval, maar duidelijk is dat het voorstel er komt na de overval bij juwelier Scheldeman en het neerschieten van twee gangsters. Het wapenvertoon van de handelaar kan zich in bepaalde gevallen tegen hem keren en zijn eigen veiligheid in gevaar brengen door de reactie van de criminelen.

,,Onze eigen agenten krijgen ook zo'n cursus'', zegt De Clerck. ,,Praktische schiettraining is daar niet bij, ook omdat de politie dat wettelijk gezien niet mag leren aan burgers.''

Bron : De Standaard regionaal ^ TOP

16-07-03 - 22:19:00 - - item printen - item mailen

Share/Save/Bookmark -

Comments

reactie van FlexFlint:

Pluspunten voor West-Vlaanderen! In Amsterdam vind je een politiekantoor midden in het uitgangscentrum, met grote glazen ramen waar je de agenten in bezig ziet.
Ontbreekt het ons aan zelfvertrouwen?

Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.