Skip to main content.

België schond bronnengeheim

BRUSSEL -- België liep gisteren een zware veroordeling op door het Mensenrechtenhof in Straatsburg, wegens huiszoekingen bij journalisten in 1995. Volgens de Europese rechters schond het Belgische gerecht daarmee het bronnengeheim van journalisten. Het gaat om een princiepsbeslissing die gevolgen heeft tot ver buiten de grenzen van ons land.


Het Hof gaf vier Franstalige journalisten gelijk, in hun geschil met het Belgische gerecht. De verslaggevers namen het niet dat speurders in mei 1995 bij hen en op hun redacties massale huiszoekingen uitvoerden en documenten in beslag namen.

Het gerecht was op zoek naar de magistraten die informatie 'lekten' uit vertrouwelijke onderzoeken, zoals die naar de moordenaars van PS-topman André Cools en naar de betaling van smeergeld door de firma's Agusta en Dassault aan de socialisten.

De huiszoekingen waren een illustratie van het grote wantrouwen dat bij de Belgische magistratuur leefde tegenover journalisten en de politieke wereld. Sommige magistraten werden er zelfs van verdacht dat ze informatie doorspeelden over die onderzoeken aan politici van bevriende partijen. Symptomatisch hiervoor was de aanwezigheid van een journalist-met-fotograaf bij een huiszoeking op het SP-hoofdkwartier aan de Brusselse Keizerslaan, in februari 1995.

Luidens de bewoordingen van arrest tilt het Mensenrechtenhof zwaar aan de huiszoekingen die ,,een inbreuk waren op de vrije meningsuiting en de privacy'' van de journalisten. De huiszoekingen stonden in geen enkele verhouding tot de zaak. De journalisten werd niet verweten vertrouwelijke informatie te hebben gepubliceerd, noch enige andere inbreuk te hebben begaan.

Het was de top van de rechterlijke macht er vooral om te doen de magistraten te vinden die informatie doorspeelden. Maar dat valt onder het bronnengeheim, en dat is zo goed als onaantastbaar -- ook al bestaat er in België geen wettelijke bescherming van dit bronnengeheim.

Bron en vervolg van artikel : De Standaard ^ TOP

16-07-03 - 22:02:32 - - item printen - item mailen

Share/Save/Bookmark -

Comments

Reageer
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.