Skip to main content.

Ius Laboris breidt zich uit naar nieuwe EU-lidstaten

Advocatenalliantie voor arbeidsrecht trekt Poolse partner aan
BRUSSEL (tijd) - De internationale advocatenalliantie Ius Laboris (IL), die gespecialiseerd is in arbeidsrecht, krijgt vier nieuwe leden en verenigt nu twintig advocatenkantoren en 1.000 advocaten in Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Een opvallende nieuwkomer is het Poolse advocatenkantoor Soltysinski Kawecki & Szlezak, de eerste partner van Ius Laboris in de nieuwe lidstaten van de Europese Unie.
De alliantie Ius Laboris werd pas in februari 2001 opgericht door vijf Europese advocatenkantoren, die gespecialiseerd zijn in arbeidsrecht. Het bedrijf, dat inmiddels twintig advocatenkantoren als aandeelhouder telt, heeft zijn hoofdkantoor in Brussel waar vier vaste medewerkers werken. De nieuwe partners zijn het Mexicaanse kantoor Basham Ringe y Correa SC, het Portugese kantoor Carlos Aguiar, Pinto & Associados en het Poolse kantoor Soltysinski Kawecki & Szlezak dat op 1 juli toetrad. Zopas ondertekende Ius Laboris ook het toetredingsakkoord met een Fins advocatenkantoor. Thierry Claeys, stichtend vennoot van het Belgische advocatenkantoor Claeys & Engels en een van de stuwende krachten achter de oprichting van Ius Laboris stelt nog meer toetredingen in het vooruitzicht. 'Ius Laboris werkt ook samen met 'aanbevolen advocatenkantoren' in Afrika en Azië die na een testfaze in aanmerking komen om partner te worden van de alliantie', zegt Thierry Claeys. Ius Laboris is een alliantie van zelfstandige nichekantoren, gespecialiseerd in arbeidsrecht. Er komt geen fusie van de twintig kantoren maar de alliantie is veel meer dan een netwerk. De sterke band uit zich in de vorming van gemeenschappelijke praktijkgroepen en uitwisseling van advocaten.
De toetreding van de nieuwe Poolse partner komt op een uitstekend moment, zegt Thierry Claeys. Het land is met zijn 40 miljoen inwoners, de belangrijkste nieuwe lidstaat van de Europese Unie op 1 mei 2004. De economische en commerciële banden met Duitsland en Rusland maakt van het land niet alleen een belangrijke handelspartner maar ook een zeer aantrekkelijk investeringsland. Dat is nu al zo en veel internationale groepen, waaronder ook uit België, zijn reeds gevestigd in Polen, het hart van Centraal-Europa, zegt Jean-François Gerard, secretaris-generaal van Ius Laboris.

Doorbraak

De toetreding tot de Europese Unie zal voor een echte doorbraak zorgen. Polen verwacht voor 2004 een economische groei van 5 procent en profiteert nu van een sterkgroeiende export naar Duitsland, zegt advocaat Bartlomiej Raczkowski van Soltysinski Kawecki & Szlezak. Het kantoor werd in 1991 opgericht na de communistische omverwerping, telt 60 advocaten en heeft kantoren in Warschau, Poznan en Katowice. De privatisering van de Poolse economie en de overname van Poolse bedrijven, waaronder een aantal banken, bezorgde Soltysinski, Kawecki & Szlezak handenvol fusie- en overnamewerk. Het kantoor werkte ondermeer voor ABN Amro, General Motors, Daimler Chrysler, Bank Austria. Andere klanten zijn International Paper Inc. en Agfa-Gevaert. De toetreding van Soltysinski Kawecki & Szlezak tot Ius Laboris zal veel arbeidsrechtelijke opdrachten van cliënten van Ius Laboris-kantoren met betrekking tot Polen naar de Poolse partner toeschuiven.
Soltysinski Kawecki & Szlezak is het twee na grootste advocatenkantoor van Polen, waar 60.000 erkende advocaten en juridische adviseurs bij de balie zijn aangesloten. De advocaten hebben enkel een pleitmonopolie voor strafrecht en familierecht. Een flink deel van de Europese wetgeving is reeds omgezet in Pools recht terwijl bepaalde onderdelen wel omgezet zijn maar pas op 1 mei 2004 van toepassing worden. Het Poolse minimumloon van 200 euro per maand trekt veel buitenlandse investeringen aan en de uitvoer van Poolse werknemers dankzij het vrije verkeer van personen wordt nog gedurende drie jaar beperkt. 'Mei 2004 wordt een sleutelmoment. Poolse lokale bedrijven zijn zich niet zo sterk bewust van de verandering maar lokale vestigingen van buitenlandse groepen zijn zich beter bewust van de veranderingen omdat zij de Europese wetgeving al kennen. Na het concurrentierecht is het arbeidsrecht het sterkst Europees gereguleerd. Internationale groepen nemen nog voor de toetreding van Polen al Poolse werknemers op in hun Europese ondernemingsraad en in Polen ziet men de invoering van de ondernemingsraad als een tegengewicht voor de huidige, ongestructureerde en dus moeilijk in te schatten macht van de vakbonden, aldus Bartlomiej Raczkowski. KB




01:00 - 12/07/2003
Copyright © Uitgeversbedrijf Tijd nv

^ TOP

14-07-03 - 23:57:17 - - item printen - item mailen

Share/Save/Bookmark -

Comments

reactie van drift:

ontwrichting arbeidsmarkt van nederland,de zoveelste stap naar versobering c.q. afschaffing social beleid.
De rijken worden hier weer beter van,zo kunnen zij massaal gekoop (huis)personeel krijgen,terwijl straks half nederland thuis zit.
Woning tekort loopt weer verder op zodat heel veel nederlandse gezinnen helemaal geen huis meer kunnen kopen.

Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.