Skip to main content.

Het gaat niet goed met de Belgische justitie

Dat is toch het minste dat kan gezegd worden na de gebeurtenissen die vandaag aan het licht gekomen zijn.

Een topgangster van het soort dat best zo weinig mogelijk rondloopt, had beroep aangetekend tegen zijn verdere opsluiting. Dat beroep is echter nooit behandeld binnen de terwmijn waarbinnen de Raadkamer moest beslissen, waardoor de man in kwestie technisch vrij was om te gaan.

In extremis heeft de minister van Justitie zijn injunctierecht gebruikt om de onmiddellijke aanhouding van Hassan Iasir te bevelen in een andere zaak, waardoor hij in extremis niet moest vrijgelaten worden.

Dat dergelijke incidenten nog mogelijk zijn is een aanfluiting van alle beginselen van "goed bestuur", alhoewel ik er onmiddellijk moet aan toevoegen dat alle regeringen van de laatste dertig jaar boter op het hoofd hebben als het gaat om de werking van het departement justitie.


Maar er zijn wel degelijk moedige rechters, al ben ik niet zeker dat het adjectief op zijn plaats is voor een rechter die het pleidooi van een eisende partij overneemt omdat het nu eenmaal van een topadvocaat komt. De bevriezing van de verkoop van Fortis is een ongeziene ramp voor het Belgisch financieel bestel, in de orde van: "alles wat kan verkeerd gaan, zl ook verkeerd gaan. Daarbij vergeet meester Modrikanen n klein detail: als Fortis failliet gaat, hebben zijn klanten nog minder dan wat ze nu krijgen en zijn de gevolgen helemaal niet te overzien.

Maar het gaat natuurlijk ook om zijn eigen moment van roem, en zoals wijlen professor Guido Van Dievoet zijn studenten voorhield: "Jullie zullen veel zaken pleiten, jullie zullen er winnen en jullie zullen er verliezen (*), maar jullie moeten voor alle zaken betaald worden.

Hiermee is een regelrechte oorlog begonnen tussen de rechterlijke en de uitvoerende macht. Een oorlog waar alleen verliezers zullen zijn (behalve meester Modrikanen).

Neen het gaat niet goed met (de rechterlijke macht in) dit land.(*) Als een advocaat een zaak gewonnen heeft dat zegt hij aan de clint: "Ik heb uw zaak gewonnen". Als een advocaat verloren heeft zegt hij aan zijn clint: "U hebt uw zaak verloren" ^ TOP

15-12-08 - 22:45:51 - - item printen - item mailen

Share/Save/Bookmark -

Comments

Reageer
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.