Skip to main content.

Het Gravensteenmanifest

null


Nu en dan - maar steeds minder in de gewone pers - lees ik iets waarvan ik denk: het debat is niet dood, er zijn mensen die nog intellectueel actief zijn.

Ik heb het over de site www.gravensteengroep.org, waar een aantal mensen van zeer verschillende origine hun standpunt formuleren over "de stand van het land". Eťn van de ondertekenaars, Yves Panneels, wees mij eerst op het bestaan van dit manifest.

Ik kan mij genoeg vinden in de tekst om ze te onderschrijven, wat ik vandaag gedaan heb. Ik vind maar ťťn schoonheidsfoutje.

De tekst eindigt met "De oude vijandbeelden moeten vervangen worden door nieuwe samenwerkingsverbanden". In het begin van de tekst staat echter: "Bij het ontstaan van BelgiŽ heeft de francofone bourgeoisie de kans schoon gezien haar prioriteiten veilig te stellen, door een regime te installeren dat essentieel op sociale ongelijkheid en discriminatie van de Vlaamse taal en bevolking was gefundeerd".
Ik denk dat het een oud vijandbeeld is dat de schrijvers zo kort door de bocht laat gaan. Ik denk dat de makers daarmee voorbij gaan aan het inzicht uit de 19de eeuw dat een staat ťťn taal heeft en het voor de stichters evident was dat dit voor BelgiŽ het Frans was, temeer daar dit toen een wereldtaal was.Ik onderschrijf echter volledig de conclusies van dit manifest, die zijn:

1.
De politieke solidariteit tussen de gewesten veronderstelt dat men elkaars grenzen respecteert. Die grenzen staan in de grondwet en het respect ervoor kan niet afgekocht worden maar is de basis voor het verder bestaan van het land BelgiŽ. Die grenzen moeten dus niet afgekocht worden.

2.
De politieke solidariteit is een noodzakelijke voorwaarde voor de sociaal-economische solidariteit

3.
Als hierover geen consensus kan bestaan is elke discussie over staatshervorming zinloos.


De tekst eindigt met "WalloniŽ als bevriende partnernatie lijkt ons een aantrekkelijker perspectief dan een staatsbestel dat zich van de ene crisis nar de andere voortsleept".

Wat dus inhoudt dat het goed gaat in het zelfstandig WalloniŽ, er een grote graad van welstand is en iedereen aan het werk is.

En misschien is daar gedurende een zekere tijd nog Vlaams geld voor nodig, ja.
^ TOP

26-03-08 - 10:09:10 - - item printen - item mailen

Share/Save/Bookmark -

Comments

Reageer
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.