Skip to main content.

Ijs en schaduwboksen

Terwijl het poolijs aan een nooit gezien tempo afsmelt, zijn in het partijtje schaduwboksen tussen minister van Media Geert Bourgeois en VRT-baas Tony Mary de eerste echte slagen uitgedeeld - en hoe.

De kleine man met de grote ideeŽn voor de VRT was al een tijdje op "ramkoers" met de politici die de laatste tijd veel oren hadden voor de argumenten waarmee de commerciŽle televisie tegen de marktverstoring van de VRT argumenteerden. Speciaal dan op de markt van de televisiereclame.

De druppel

Nadat eerst Bourgeois en nadien de Raad van Bestuur van de VRT Mary terugfloten op zijn beslissing het nieuwe seizoen van Flikken eerst betalend aan te bieden, was het hek helemaal van de dam. "De VRT is voor iedereen" tegenover "inmenging in operationele beslissingen" is het niveau waarop werd gecommuniceerd.

Gisteren deelde Mary dan mee dat hij de Raad van Bestuur en de Vlaamse regering voor de arbeidsrechtbank had gedagvaard om deze uitspraak te laten doen over wat "operationele beslissingen" nu eigenlijk zijn, speciaal na de decreetswijzigingen en de nieuwe beheersovereenkomst.

Uiteraard ging de dagvaarding ook over de ontslagvergoeding in geval dat de verdere uitvoering van het contract van Mary onmogelijk zou zijn. Iedere stagiair-advocaat kan u bevestigen dat een dagvaarding best zo volledig mogelijk is en lopende een procedure het geweer van schouder veranderen riskant kan zijn.

Natuurlijk is het dagvaarden van uw werkgever de laatste stap. De regels tijdens het spel veranderen is echter ook niet netjes, en daar hebben de politici boter op hun hoofd.

Ondertussen heeft voor vele mensen het internet radio en tv definitief verdrongen van de eerste plaats voor informatieverstrekking en ontspanning. En besteden commerciŽle bedrijven steeds meer aan slimme reclame (viral marketing) op datzelfde internet. Voor veel minder geld bereikt hun reclameboodschap veel meer mensen. Mary had een visie op de plaats van de openbare omroep in die veranderende omgeving. De meeste politici hebben daar geen enkele visie over en zijn enkel met hun "primaat van de politiek" bezig.

Het einde van een koningsdrama. De voormalige collegas van Mary bij KPMG die hun adem inhielden bij zijn vertrek, mogen terug ademen.

Of het zakenmodel van de commerciŽle omroepen in ons land nu definitief gered is, is natuurlijk een andere vraag.
^ TOP

15-09-06 - 12:05:41 - - item printen - item mailen

Share/Save/Bookmark -

Comments

Reageer
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.