Skip to main content.

Brief zonder haat

In De Standaard, De Morgen en vermoedelijk ook nog wel andere kranten verscheen vandaag een lezersbrief van een zekere Dirk Zwysen uit Antwerpen. Ik neem de brief helemaal over:

Gisteren kreeg ik een enveloppe in de bus, met daarop in koeien van letters: ,,brief zonder haat.'' Het schrijfsel bleek afkomstig te zijn van Albrecht Cleymans, voorzitter van het Vlaams Belang van Berchem.

Albrecht kent mij duidelijk erg goed: ik ben ,,links en groen, vind dat alles moet mogen en kunnen, vooral als er vreemdelingen en/of criminelen mee gemoeid zijn''. Bovendien ,, wil ik dat de door mij gehate kiezers van het Vlaams Belang worden gestraft''. Volgens Albrecht word ik gemanipuleerd en, als ,,slachtoffer van indoctrinatie'', besef ik niet aan welk vies politiek spelletje ik meedoe. Albrecht wil me graag de nodige informatie verschaffen zodat ik me 'een oordeel kan vormen op objectieve gronden'.

In afwachting van die objectieve informatie zal ik het doen met de inleiding van de brief zonder haat, want die is erg verhelderend. Albrecht blikt er nostalgisch terug op het leven vroeger, dat zoveel eenvoudiger was. Als onderwijzer van opleiding en vader in spe, viel me vooral volgende passage op. ,,Kon Jantje niet volgen op school, dan was hij dom en ging hij naar de beroepsschool of op zijn 12 jaar naar de fabriek.'' Helaas hebben de jaren zestig en de zachte sector ons ,,opgezadeld met een heel andere manier om naar de dingen te kijken.(...) Kan Jantje niet volgen op school, dan heeft hij dyslexie, is superbegaafd of heeft een heel andere manier om naar de dingen te kijken, dus gaat Jantje in therapie of naar een 'leefschooltje' waar kinderen 'zichzelf kunnen zijn' en 'hun persoonlijkheid leren ontplooien' (en niet leren lezen en rekenen, maar dat is een detail)''.

Mag ik uit deze objectieve informatie afleiden dat het Vlaams Belang het niet zo begrepen heeft op remediŽring van leerstoornissen? Zijn deze in de ogen van het Belang misschien hersenspinsels? Zijn kinderen in de beroepsschool per definitie dom?

Albrecht heeft het ook nog over ,,kinderen van nieuw aangekomen gastarbeiders'' die 's nachts lawaai maken op straat. In de wereld van Albrecht en het Vlaams Belang liggen Vlaamse kindjes immers 's avonds braaf in hun bedjes, uitgeput van een dag eerlijk werk in de fabriek.

Eind november word ik voor de eerste keer vader. Hopelijk is het een dom kind: dat maakt het leven er een pak eenvoudiger op.

Dirk Zwysen

(Antwerpen)
^ TOP

06-09-06 - 09:03:09 - - item printen - item mailen

Share/Save/Bookmark -

Comments

reactie van herman muylaert:

Dit zou voorpaginanieuws moeten zijn in alle kranten, nieuwsitem op radio en televisie. Het is inderdaad verhelderend, temeer daar het schrijfsel blijkbaar afkomstig is van een leidinggevend persoon in een district waar het Belang zeer hoog scoort.

reactie van marjos:

Geachte,
Men bouwt geen samenleving op misprijzen en haatgevoelens tegenover de andere.Maar…de gedachte is vrij, de verwoording ook,zolang ze niet leugenachtig is.
Spijtig genoeg lezen we op Radio1-site,Wilde Geruchten,citaat van de dag, andere praat die aanzet tot haatgevoelens jegens een bepaalde volksgemeenschap.Niettegenstaande de auteur schuld bekent blijft onderstaande uitspraak behouden en werkt Radio1 mee aan provocatie.Mijn inziens mag de persvrijheid geen vrijbrief zijn om nodeloos te provoceren.Er moet steeds respect zijn voor alle bevolkingsgroepen.
De uitspraak : 'Na de maffia vind ik de Boerenbond de verwerpelijkste organisatie die er is. '
(K. Fillet, presentator)
is zeker een brug te ver en moet verwijderd worden van de website.
Hoogachtend

reactie van francis:

Die uitspraak staat daar volgens mij een beetje ongelukkig en is in tegenstelling tot de meeste andere citaten inderdaad niet eens grappig.

Ze staat wel goed verstopt, ergens op deze pagina:
http://www.radio1.be/radio1...

reactie van walter maes:

Vrije meningsuiting is TOTAAL of is niet.
Iedereen heeft het recht zich te laten beledigen en de dooddoener 'respect' is een inhoudsloze term die alleen dient om storende, abjecte, verwerpelijke en zogezegde 'kwetsende' meningen te bannen.
Als men zich op alle mogelijke momenten kan 'beledigd' voelen door meningen van anderen, is het gedaan met vrij zijn gedacht te zeggen.

reactie van Bjorn:

@Walter Maes : vrije meningsuiting is in een democratische rechtstaat niŤt totaal, net om de democratische rechtstaat in stand te kunnen houden.

En ja, er zijn verwerpelijke meningen die het waard zijn om de uiting ervan te bannen. Meningen die alleen maar "storen" daarentegen, daarvan mogen, wat zeg ik, moeten we aanmoedigen dat ze geuit worden. W

Waar de grens ligt ? Ach, daar valt een heel bos over op te zetten. Een mooie start : het arrest tegen de mantel-VZW's van het Vlaams Blok, overigens door heer Francis op deze blog destijds schitterend van commentaar voorzien.

Bovendien, at the end of the day, "es bleibt dabei : die gedšnken sind frei"

Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.