Skip to main content.

Moet Vlaanderen zelfstandig?

Remi Vermeiren

Mark EyskensIn het pas verschenen magazine "Uit", het ledenblad van de Vlaamse automobilistenvereniging, is een interview verschenen met Mark Eyskens en Remi Vermeiren. Mark, zoon van Gaston en zelf ex-premier van dit land (weze het nogal kort) en Remi, ex KBC-Voorzitter en vooral voorzitter van de think-tank "In de Warande" die het "manifest voor een zelfstandig Vlaanderen in Europa" publiceerde.

Het blad zelf drukt een gedeelte van het interview af samen met de belofte dat "in september" de volledige versie zal verschijnen op de website www.uit.be - op vandaag is dat nog niet te zien.

De mening van ondergetekende -ook WalloniŽ zal een enorm voordeel halen uit de splitsing- is gekend. De citaten komen uit een interview met twee heren die duidelijk van mening verschillen.

Ondertussen ga ik even kijken op www.eyskens.com en tref er naast de schilderwerken een leuke quote aan: "Beloften voor de verkiezingen betekenen belastingen na de verkiezingen". Het CV op de website van Eyskens vermeldt naast een indrukwekkende reeks grootste onderscheidingen ook dat hij nog redacteur is geweest van het tijdschrift "Ons Leven", het blad van het KVHV Leuven. Enfin, dit tussen haakjes.

In afwachting van het volledige interview, enkele quotes:
UIT: Velen zien de financiŽle transferts als een kanjer van een nadeel. Elke Vlaming droeg in 2003 1.351 EUR af naar WalloniŽ en 383 EUR naar Brussel.

Eyskens: Of het nu in totaal 10 miljard of 8 miljard is, blijft in zekere zin bijkomstig. Het gaat om zeer grote bedragen. Wat ik vooral in de commentaren niet oordeelkundig vind, is dat men de Vlaamse openbare opinie niet uitlegt wat de fundamentele reden is van die enorme transferts. WalloniŽ is veel armer geworden dan Vlaanderen. En transferts, althans wat de sociale zekerheid betreft, hebben te maken met een financieringsdeficit.
(...)

Vermeiren: Het klopt dat WalloniŽ -gemiddeld gezien dan- armer is dan Vlaanderen. Transferts heb je ook in andere landen, maar in BelgiŽ zijn ze bijzonder groot en altijd in dezelfde richting. De inkomens zijn in WalloniŽ 20 % lager dan in Vlaanderen, maar dan spreken we over primair inkomen. Dat is het inkomen uit arbeid en beleggingen, voor fiscaliteit, parafiscaliteit en dergelijke meer. Wijlen uw vader (noot: wijlen Gaston Eyskens) zegt in zijn mťmoires dat naar aanleiding van de eerste hervorming van BelgiŽ dat die staat ook moet behouden blijven. Het Vlaamse spaarvermogen moest de openbare werken financieren die dienden om WalloniŽ er weer bovenop te krijgen. Dat op een ogenblik, in 1970, dat de nominale Waalse lonen nog 10 % hoger lagen dan in Vlaanderen.
(...)

UIT: WalloniŽ wordt dus niet aan zijn lot overgelaten?

Vermeiren:Neen, sommigen laten uitschijnen dat Vlamingen in feite egoÔsten zijn, maar geen enkel volk levert ten aanzien van een ander volk binnen dezelfde staat zulke hoge financiŽle inspanningen (Noot: Ik heb het verslag van De Warande niet gelezen en ik vraag mij af wat na de ťťnmaking van West- en Oost-Duitsland de geldstroom van West naar Oost is geweest en of Vermeiren het ook daarover heeft). Je mag en je moet je toch vragen stellen bij het onproductief en zelfs contraproductief karakter van die transferts. WalloniŽ heeft zijn tegenslagen gekend met de neergang van de zware industrie, maar andere regio's in Europa hebben die ook gekend.
WalloniŽ is het slechts uit die crisis gekomen. De transferts van 30 jaar geleden tot nu hebben onze landgenoten er niet toe aangezet om de juiste maatregelen te nemen. Er wordt een socialistische politiek toegepast maar geen sociale, want een politiek is niet sociaal wanneer die aanleiding geeft tot 20 % werkloosheid, met zelfs 24 % in Henegouwen. In plaats van WalloniŽ te laten vallen, wil het Manifest WalloniŽ stimuleren, ja dwingen om de juiste maatregelen te nemen naar het voorbeeld van andere landen die het al gedaan hebben. Ik ben de laatste om te zeggen dat dit gemakkelijk en evident is, maar er is geen alternatief

(Lees verder -binnenkort- op www.uit.be) ^ TOP

04-09-06 - 23:48:57 - - item printen - item mailen

Share/Save/Bookmark -

Comments

reactie van Frans Lavaert:

Rare weblog.Ik zie er niet helemaal even de zin van in.
Allez Francis, wat wil je nu eigenlijk zeggen? Over de dingen bedoel ik. Die er een beetje toe doen. (Ik ben even triestig.) Je hebt het over alles en nog wat. Uitgenomen over dit: het weer is guur en het is vier uur. Gaan we door met de strijd?

Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.