Skip to main content.

http://www.workforall.org

Al enige tijd lees ik in de pers opiniestukken van de onafhankelijke denktank "Workforall" Die wat ik zou noemen in hoge mate een mythedoorprikkend gehalte hebben. Zo verscheen op 7 maart 2006 (ik zei al: ik heb een achterstand) een artikel in De Tijd met als titel : "Werkelijke werkloosheid bedraagt geen 8,3 maar 21,6 procent".

De auteur Eric Verhulst, voorzitter van de genoemde denktank, analyseert de werkloosheidscijfers en komt tot het besluit dat de cijfers van het Federaal Planbureau vooropstelt "vrij artificieel" zijn. Het is duidelijk gevaarlijk uit een daling van de werkloosheidscijfers te besluiten dat er banen bij gekomen zijn. Na correctie stelt Verhulst dat er dit jaar slechts 26.900 (in plaats van 41.000) banen zullen bijkomen en de werkloosheid op ongeveer 1.000.000 eenheden staat of 21,6 procent van de beroepsbevolking.Verder onderzoekt Verhulst waaruit de bijkomende tewerkstelling bestaat en maakt hiervoor een paar veronderstellingen die hij niet met cijfers staaft maar die mij niet onlogisch lijken.

Hij heeft het natuurlijk ook over de dienstenchecques die naar verluidt 25.000 banen zouden opgeleverd hebben. Alhoewel het systeem duidelijk zwartwerk bestrijdt en waarschijnlijk ook goedkoper is dan diezelfde mensen in "full-werkloosheid" te houden, heeft hij er geen goed woord voor over:

"Wat de dienstenchecques vooral bewijzen, is dat er tegen de volle prijs geen markt bestaat voor die diensten. Dat komt door de hoge belastingdruk op inkomen en arbeid, één van de hoogste in de wereld. In plaats van daaraan ingrijpend iets te veranderen schept men een rantsoenbonnetjessysteem met bijkomende administratie die uiteindelijk de belastingen eerder verhoogt dan verlaagt.

Het experiment van de dienstenchecques die de loonbelasting kunstmatig maar drastisch verlaagt voor de afnemer bewijst dat een drastische belastingverlaging zal werken. Dan moet natuurlijk ook de overheidssector, die de helft van onze economie inpikt, inbinden en zich weer op haar essentiële taken concentreren. Om daar te geraken, moeten de beleidsmakers allereerst over juiste cijfers en analyses beschikken"

^ TOP

31-07-06 - 07:00:00 - - item printen - item mailen

Share/Save/Bookmark -

Comments

Reageer
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.