Skip to main content.

Het recht om te beledigen - Ayaan Hirsi Ali

"De publicatie heeft ook de aanwezigheid aan het licht gebracht van een aanzienlijke minderheid in Europa die de werking van een liberale democratie niet kunnen of willen begrijpen.

Deze mensen, van wie er vele een Europese nationaliteit hebben, hebben campagne gevoerd voor censuur, boycots, geweld en nieuwe wetten om "islamofobie" te verbieden. De cartoons hebben voor het grote publiek ook aangetoond dat er landen zijn die bereid zijn om de diplomatieke regels te schenden uit politiek opportunisme. Kwalijke regimes zoals dat van Saoedi-ArabiŽ zetten bewegingen "vanuit het volk" op om Deense melk en yoghurt te boycotten, terwijl ze genadeloos echte volksbewegingen voor stemrecht de kop indrukken.

Vandaag sta ik hier voor u om het recht om te beledigen binnen de beperkingen van de wet te verdedigen." "Vandaag wordt de open samenleving uitgedaagd door het islamisme, toegeschreven aan een man genaamd Mohammed Abdullah, die in de zevende eeuw leefde en die beschouwd wordt als een profeet. Vele moslims zijn vredelievende mensen, het zijn heus niet allemaal fanatici. Voor zover het mij aangaat hebben zij alle recht om gelovig en trouw aan hun overtuiging te zijn. Maar binnen de islam bestaat er een radicale islamistische beweging die de democratische vrijheden verwerpt en hen wil vernietigen. Deze islamisten proberen andere moslims ervan te overtuigen dat hun manier van leven de beste is. Maar als hun tegenstanders de misvattingen in de leer van Mohammed trachten aan te duiden worden ze ervan beschuldigd agressief te zijn, godslasterlijk, maatschappelijk onverantwoord of zelf islamofoob of racistisch."

"Ik meen dat de profeet een fout maakte door zichzelf en zijn ideeŽn boven de kritische reflectie te plaatsen.
Ik meen dat de profeet een fout maakte door de vrouw te willen onderwerpen aan de man.
Ik meen dat de profeet een fout maakte door te verordenen dat homoís moeten vermoord worden.
Ik meen dat de profeet Mohamed een fout maakte toen hij zei dat afvalligen moeten worden gedood.
Hij zat fout toen hij zei dat overspeligen moeten worden afgeranseld en gestenigd en dat de handen van dieven moeten worden afgehakt.
Hij zat fout toen hij zei dat zij die sterven voor de zaak van Allah beloond zullen worden in het paradijs.
Hij zat fout toen hij stelde dat een voldragen samenleving kon worden gebouwd op zijn ideeŽn alleen.

De profeet zei en deed ook goede dingen.
Hij moedigde liefdadigheid aan.

Maar ik wens de stellling te verdedigen dat hij onrespectvol en ongevoelig omging met degenen die het niet met hem eens waren. Ik denk dat het juist is om kritische tekeningen en films te maken over Mohammed. Het is noodzakelijk om boeken te schrijven over hem zodat gewone burgers kunnen worden onderwezen over Mohammed."

"Ik wil geen religieuze gevoelens beledigen, maar ik ga me ook niet onderwerpen aan tirannie. Eisen dat mensen die de leer van Mohammed niet accepteren hem ook niet mogen afbeelden is geen vraag om respect maar een eis tot onderwerping."

(Ayaan Hirsi Ali in een toespraak op 9 februari in Berlijn. De integrale toespraak werd afgedrukt in De Morgen van 10 februari 2006) ^ TOP

12-02-06 - 16:08:22 - - item printen - item mailen

Share/Save/Bookmark -

Comments

Reageer
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.