Skip to main content.

Een geliefde president die conservatisme tot beleid verhief

WASHINGTON - Reagan, de 40ste president van de Verenigde Staten (1981-89), wist als geen ander een stem te geven aan het optimisme en de vaderlandsliefde van het Amerikaanse volk. Hij was de meest conservatieve president sinds Herbert Hoover en de eerste sinds Dwight Eisenhower die twee ambtstermijnen volmaakte. In 1994 maakte Reagan bekend dat hij aan Alzheimer leed en was begonnen aan een reis "naar de zonsondergang van mijn leven".


Lees verder op de site van De Standaard.

Commentaar op de website van Luc Van Braekel. ^ TOP

06-06-04 - 22:35:09 - - item printen - item mailen

Share/Save/Bookmark -

Comments

reactie van LVB:

"De meest conservatieve president": in de VS komt het economische aspect van conservatisme neer op wat men in Europa het economisch liberalisme noemt. In de VS betekent "liberal" gewoon "links" of socialistisch, en wordt het meestal als een soort scheldwoord gebruikt, in continentaal Europa (en in Vlaanderen bij uitstek) betekent "conservative" vooral ethisch-conservatief, en wordt het ook meestal als een soort scheldwoord gebruikt.

Reagan was socio-economisch conservatief en dus economisch-liberaal in de Europese betekenis. Op ethisch vlak hanteerde hij een conservatieve rethoriek, zijn daden waren daarentegen gematigder, zo schroefde hij de wetgeving die abortus toeliet, niet terug.

Toen hij in 1981 aantrad als president, voorspelden enkele van mijn medestudenten dat Reagan weldra een Derde Wereldoorlog zou ontketenen. Die voorspelling kwam niet uit. Enkele maanden nadat zijn presidentschap eindigde, vielen de Berlijnse Muur en het IJzeren Gordijn zonder dat er één schot gelost werd.

Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.