Skip to main content.

Waarom wij een klein land zijn - het verhaal van de zusjes Pourashemi

Enkele weken geleden (ik geef toe, het moest bezinken) werden we wakker met het nieuws dat in Iran 2 door de vader ontvoerde kinderen ontsnapt waren bij de vader en hun toevlucht hadden gezocht bij de Belgische ammbassade in Teheran.

Er is in deze zaak een Belgisch vonnis dat de kinderen toewijst aan de moeder en een bezoekrecht geeft aan de vader. Het is tijdens de uitoefening van dit bezoekrecht op vakantie in Griekenland dat de dochters niet werden terug gebracht maar ontvoerd werden naar Teheran. Daardoor begaat de vader naar Belgisch recht een misdrijf waardoor hij kan vervolgd worden en in een Belgische gevangenis kan gestopt worden.

Men zou dus verwachten dat het Belgisch diplomatiek personeel dit in hun achterhoofd houdt. Van Belgisch diplomatiek personeel mag verwacht worden dat zij rekening houden met wat Belgische rechters zeggen ("rekening houden met de Belgische interne rechtsorde", zoals juristen dat zeggen)

Maar bon, dat diplomatiek personeel staat onder leiding van een zeer indrukwekkend minister die al eerder is voorgekomen in deze weblog. Dus wat doet men in de ambassade ? Men belt naar de politie om te zeggen dat er in de ambassade 2 meisjes zitten met gemengde Belgisch-Iraanse nationaliteit (iets wat Iran al niet erkend, voor hen zijn het Iraanse meisjes). Geef toe, eerlijk is eerlijk. Vader ontvoert de kinderen, wij biechten eerlijk op dat ze in de ambassade zitten.

Kijk ik heb het dikwijls niet voor de Amerikanen. Maar die zouden zonder boe of ba die kinderen in een grote diplomatieke valies gestoken hebben en op het vliegtuig gezet hebben. Maar ja, Amerika is een groot land. En wij zijn klein dus spelen wij underdog tegenover een minderwaardig rechtssysteem dat vrouwen en buitenlanders discrimineert en nog middeleeuws lijfstraffen toekent. En geven wij openlijk de aanzet tot het miskennen van een vonnis van een Belgische rechter.

En daarom zijn wij dus een klein land. En met deze minister van Buitenlandse Zaken zullen wij ook in 2004 een klein land blijven. ^ TOP

31-12-03 - 00:00:00 - - item printen - item mailen

Share/Save/Bookmark -

Comments

reactie van Flint:

"Hij [LM] wenst bij deze de Marokkaanse autoriteiten te bedanken voor deze goede samenwerking, die naar hij hoopt zal verdergezet worden in het belang van de jongste dochter van mevrouw Khoumane"

http://www.diplobel.fgov.be...

Tsja, was alles maar even (B-)fast.

reactie van francis:

http://www.standaard.be/nie...

Slachtoffer ouderlijke ontvoering na acht jaar herenigd met moeder" De Standaard, 31.12.2003.

Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.