Skip to main content.

Marokkaanse koning zet zijn schouders onder vrouwenrechten

De Marokkaanse koning Mohamed VI heeft eigenhandig een kruis gezet onder de Moedawana, de oude familiewet die de vrouw totaal ondergeschikt maakte aan haar echtgenoot.

Volgens de Moedawana had een Marokkaanse man ongeacht de omstandigheden het recht om zijn echtgenote te verstoten of van haar te scheiden. In de toekomst is het huwelijk een gedeelde verantwoordelijkheid van beide partners, mét eigendomsrechten voor de vrouw.
Aan polygamie worden voortaan strikte voorwaarden gesteld: een vrouw kan haar toekomstige man er "contractueel" toe verbinden om geen andere vrouw te nemen. Ook gedwongen huwelijken worden moeilijker gemaakt doordat de minimumleeftijd voor meisjes wordt opgetrokken van 15 naar 18 jaar. Met de tussenkomst van de koning komt er een einde aan een verhit debat tussen progressieven en conservatieven binnen de Marokkaanse gemeenschap.
Toen de regering drie jaar geleden de wet wilde wijzigen, volgde een massale protestbetoging in Casablanca die de hervormingen in de koelkast deed belanden. De koning trok het initiatief daarop naar zich toe, maar de hervorming mag volgens hem niet gezien worden als een overwinning van het ene op het andere kamp "maar veeleer als een verworvenheid die alle Marokkanen ten goede komt. De wijzigingen stemmen perfect overeen met de geest van onze tolerante godsdienst", stelde Mohammed VI bij de opening van het parlementair jaar.

Bron : Metro ^ TOP

13-10-03 - 19:58:21 - - item printen - item mailen

Share/Save/Bookmark -

Comments

reactie van jamal:

vanaf wanneer gaat die wet (huwelijksleeftijd minimum op 18 jaar) in werking treden?

dank u.

reactie van soumia:

ja ik ben ook benieuwt wanneer de wet in gaat treden.

reactie van fatima:

helemaal mee eens ik ben ook heel erg beniueuwd op hun 18 de weten ze tenminste waar ze aan beginnen.

Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.