Skip to main content.

Depressieve managers ?

Een lezersbrief in de Humo van vandaag deed mij daarnet terug in het oud papier duiken op zoek naar Humo Nr 3286 met een dartele Katia Retsin op de cover - reden waarom ik vermoedelijk over het interview met Eric Dejonghe en Monique Lenaerts had gekeken.

De lezersbrief getuigt van een diepe rancune, frustratie en veel gefnuikte ambities, en doet zeer zeker afbreuk aan de waarde van de schrijver in het dagelijkse leven. Maar dit terzijde, ook ik heb mijn pen al ondoordacht in vitriool gestoken.

Monique Lenaerts is in ruime kringen gekend geworden dankzij een "televisiezoon", maar ook daarvoor had zij haar plaats in deze wereld.

Eric Dejonghe is de gewaardeerde collega van wijlen mijn vader Karel Devriendt. En een zoon kijkt op naar zijn vader en diens mening.


Het hele verhaal doet mij terugdenken aan mijn laatste professionele ervaring in een Big Four advocatenkantoor, een archetype van de rat race.

Eric Dejonghe, het siert hem dat hij met zijn verhaal naar buiten komt. Echt diepgaande analyses maakt hij daarbij echter niet. Zijn lichaam heeft hem in de steek gelaten:

"Op het moment dat je het niet meer kan opbrengen, moet je gewoon zelf beslissen iets anders te gaan doen. ga mensen begeleiden, bijvoorbeeld, ga alle kennis die je vergaard hebt doorgeven".

En dan toch, wat verder : "Het enige dat mij stoorde, was dat 'men' het toch had over: hij zet een stap terug. Alsof je achteruitgaat. Het is verdomme een vooruitgang: Barco én mijn leven zijn er beter van geworden."

Monique Lenaerts daarentegen weet waarover ze praat. "Als een bedrijf wil veranderen, beginnen we bij de top. Als zij niet veranderen, komt er niks van".

En:

"Voorlopig hebben wij er nog geen ander woord voor, maar de échte sterken beginnen "softie" al een compliment te vinden. Maar dan moeten ze wel héél sterk zijn. Er is ontzettend veel moed voor nodig om in een bedrijf ander gedrag te vertonen dan de meerderheid, en je te richten op de lange termijn, ook als dat betekent dat je een kwartaal minder goede cijfers haalt en het risico loopt dat je wordt vervangen. Maar ik vind: als je dan toch een leider wil zijn, moet je dat lef ook hebben."^ TOP

09-09-03 - 23:20:46 - - item printen - item mailen

Share/Save/Bookmark -

Comments

Reageer
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.