Skip to main content.

Afschaffing gerechtelijk verlof heeft perverse neveneffecten

BRUSSEL -- De paarse regering wil het gerechtelijk verlof in juli en augustus afschaffen, om naar het voorbeeld van andere overheidsdiensten aan de burgers een continue dienstverlening te bieden. Maar zo'n maatregel zou de dienstverlening precies in het gedrang brengen, zeggen de Vlaamse rechters in hun brief aan de premier en de partijvoorzitters.

Rechtbankvoorzitter Eric Beaucourt geeft in zijn brandbrief aan de regering enkele voorbeelden van de perverse neveneffecten die de afschaffing van het gerechtelijke verlof met zich brengt.

Een rechtbankkamer bestaat doorgaans uit drie gespecialiseerde magistraten, bijvoorbeeld in erfeniskwesties, bouwbetwistingen, fiscale geschillen. Door de complexiteit van de wetgeving is het een illusie dat elke rechter om het even welk geschil in een handomdraai kan oplossen.

Als elk van die drie rechters een maand vakantie opneemt, bijvoorbeeld in mei, juni en juli, ligt die gespecialiseerde kamer drie maanden stil. Een vervanger kan de plaats innemen van de vakantieganger, maar de ervaring leert dat advocaten minder vertrouwen hebben in deze niet-gespecialiseerde vervangers en dan uitstel vragen tot september, als de gewone kamer weer actief is.

In de kleine rechtbanken, zeggen de rechters, zouden de moeilijkheden met de vervanging van magistraten zich het scherpst stellen. Ook zijn veel advocaten niet opgezet met de afschaffing van het gerechtelijk verlof, aangezien zij die periode gebruiken om complexe dossiers door te nemen. Zijn de advocaten geraadpleegd over de maatregel? luidt het retorisch. ,,En zijn niet veel politici eveneens advocaat?''

De rechters pleiten in hun brief voor een objectieve meting van de werklast van elke magistraat, zoals in Nederland. Dan zal duidelijk worden ,,dat de meeste magistraten veel meer dan veertig uren per week werken en allesbehalve lui en traag zijn''. Zo'n werklastmeting zal volgens de magistraten eveneens aantonen dat er in heel wat rechtbanken een tekort aan rechters is.

Opvallend ten slotte is dat de rechters een beroep doen op de burgers die een betere kennis van hun werksituatie zouden hebben dan politici. ,,Het volstaat contact op te nemen met burgers die deel hebben uitgemaakt van een (jury van een) hof van assisen, en die weten hoe magistraten werken en hun werk wel degelijk appreciŽren.''


26/07/2003 Filip Verhoest

De Standaard ^ TOP

26-07-03 - 17:40:18 - - item printen - item mailen

Share/Save/Bookmark -

Comments

Reageer
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.