Skip to main content.

Komkommertijd (2) : Medicijnen vervuilen het water

BRUSSEL -- Tonnen geneesmiddelen komen na inname via de riool in de natuur terecht. Er wordt druk gezocht naar manieren om de medicijnen uit het oppervlaktewater en het grondwater te houden. Ook in drinkwater zijn al sporen van geneesmiddelen teruggevonden.

In afvalwater dat met de klassieke methoden gezuiverd wordt, zijn ook na de zuivering nog tientallen geneesmiddelen terug te vinden, sommige zelfs in relatief hoge concentraties, zoals een middel tegen epilepsie (carbamazepine). Ook in beken, rivieren en grondwater duiken resten van medicijnen op, zo blijkt uit Duits onderzoek. Onderzoekers van de Universiteit Gent willen de weerbarstige chemicaliŽn in afvalwater met een verbeterde bacteriŽle zuivering te lijft gaan. Duits onderzoek toont dan weer aan dat een behandeling met ozon de chemicaliŽn kan afbreken, maar die extra zuiveringsstap kost geld, en doet mogelijk nieuwe schadelijke stoffen ontstaan.

Bij de bereiding van drinkwater wordt soms al ozon gebruikt, maar in Vlaanderen zeker niet overal. In drinkwater worden geneesmiddelen zelfs niet routinematig opgespoord, het zijn er teveel om te testen. Bij een onderzoek in Duitsland werden sporadisch lage concentraties geneesmiddelen in drinkwater aangetroffen, zoals de ontstekingsremmers ibuprofen en diclofenac, cholesterolverlagers zoals clofibraat en enkele contraststoffen die in ziekenhuizen gebruikt worden bij rŲntgenopnames. De klassieke zuiveringsmethoden met actieve kool houden sommige geneesmiddelen niet helemaal tegen. Toch is er volgens de Vlaamse Watermaatschappij geen reden tot ongerustheid.

Bron : De Standaard

Allemaal uitgeplast door de mensen en zo snel mogelijk naar de riolen geevacueerd.
Nu nog even wachten op zo een ander typisch bericht voor deze tijd, de massale aanwezigheid van hormonen afkomstig van de vrouwelijke anticonceptiepil in "ons water". ^ TOP

25-07-03 - 00:03:46 - - item printen - item mailen

Share/Save/Bookmark -

Comments

Reageer
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.