Skip to main content.

Sandra Mackey, schrijfster, over de dood van de zonen van Saddam Hoessein (26-07-03)


"Het doden van Saddams zoons is een tactische overwinning voor de Amerikaanse bezetting van Irak, maar het is geen strategische victorie. Door deze weerzinwekkende symbolen van het oude regime niet levend te vangen en tentoon te stellen, ontzeggen de VS zichzelf de kans om het absolute bewijs te leveren van hun ontluistering aan een maatschappij die autoriteit verwerpt en gedijt op SamenzweringstheorieŽn. Het heeft ook de Irakezen de mogelijkheid ontnomen om hun bitterheid te purgeren en een diepgewortelde behoefte aan wraak te bevredigen, omdat ze hun beulen nooit zullen kunnen confronteren in de rechtzaal."
(International Herald Tribune) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 26-07-03 om 17:27:33 - - item printen - item mailen

Amerikaanse haviken ontwaken stilaan uit Iraakse droom (14-07-03)


Geloofwaardigheid kopstuk Iraakse oppositie slinkt
WASHINGTON (ips) - Is een charlatan verantwoordelijk voor de naoorlogse chaos in Irak? Onderzoeksjournalisten beginnen hoe langer hoe meer te geloven dat de haviken in Washington zich geen klein beetje hebben laten leiden door de praatjes van Ahmed Chalabi. Hij werd drie maanden geleden door de haviken uit de Amerikaanse regering nog naar voren geschoven als de gedoodverfde nieuwe president voor Irak.
Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 14-07-03 om 23:46:21 - - item printen - item mailen

Roep naar moedige hervormingen (08-07-03)


Niet alleen in BelgiŽ wordt de - nieuwe - regering een gebrek aan moed verweten. In Duitsland vraagt de oppositie dat de regering tijdens het verlof doorwerkt. Die Welt bericht:

SchrŲder soll auf seine Ferien verzichten.
Die Opposition will, dass die Bundesregierung in der Sommerpause durcharbeitet - Ruf nach mutigen Reformen.
^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 08-07-03 om 21:21:03 - - item printen - item mailen

Nieuwe aanvaring tussen Duitsland en ItaliŽ (08-07-03)


Duitsland en ItaliŽ kwamen deze week opnieuw in botsing. De Italiaanse staatssecretaris van economische zaken Stefano Stefani omschreef de Duitsers in het blad van zijn partij Lega Nord als ,,supernationalistische blonde mensen'' die ,,allemaal op elkaar lijken'' en 's zomers ,,herrie schoppen'' op de Italiaanse stranden. Bondskanselier Gerhard SchrŲder dreigde maandag zijn vakantie in ItaliŽ af te zeggen, waarna diverse Italiaanse ministers Stefani vandaag publiekelijk op de vingers tikten.

Bron : VRTnieuws en De Standaard vandaag ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 08-07-03 om 20:44:40 - - item printen - item mailen

Een clown in Europa (03-07-03)


Het machtswellustig kind Berlusconi staat nu niet enkel aan het hoofd van ItaliŽ maar ook voor zes maanden aan het hoofd van Europa.
Het is een democratie onwaardig dat zij er niet in slaagt dergelijke clowneske figuren van de macht weg te houden. Eigenlijk staat gans Europa nu op hetzelfde niveau als Itali®.
De vroegere Milanese rechter Antonio Di Pietro (van de operatie Mani Pulite), nu Europarlementslid, had het over "een echte kanker van de Italiaanse democratie die, als we niet oppassen, heel Europa dreigt aan te tasten".
Een bijkomend probleem is dat dit gebeurt in een periode dat Europa een geloofwaardige en charismatische leiding nodig heeft om de positie van Europa weer te herstellen zowel internationaal als binnen Europa zelf, specifiek met het oog op de komende uitbreiding en de problemen van onaangepaste beslissingsprocedures.

De volgende zes maanden dreigen dan ook bijzonder moeilijk te worden voor het "Oude" Europa.

De Standaard 3 juli 2003
VRTNieuws 3 juli 2003
De Tijd 3 juli 2003

^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 03-07-03 om 08:56:15 - - item printen - item mailen

Vijftigtal landen verliest militaire steun VS (02-07-03)


Bestraffing na weigering om Amerikanen te vrijwaren van vervolging door Strafhof

(tijd/afp) - De Verenigde Staten zetten hun militaire steun stop aan een vijftigtal landen. Met de maatregel wil Washington de staten straffen omdat ze weigerden zogenaamde Artikel 98-akkoorden te tekenen. Die akkoorden moeten Amerikaanse burgers en militairen vrijstellen van vervolging voor het Internationaal Strafhof.

Bron en vervolg van artikel: Voorpagina De Tijd vandaag ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 02-07-03 om 09:21:09 - - item printen - item mailen