Skip to main content.

Afschaffing gerechtelijk verlof heeft perverse neveneffecten (26-07-03)


BRUSSEL -- De paarse regering wil het gerechtelijk verlof in juli en augustus afschaffen, om naar het voorbeeld van andere overheidsdiensten aan de burgers een continue dienstverlening te bieden. Maar zo'n maatregel zou de dienstverlening precies in het gedrang brengen, zeggen de Vlaamse rechters in hun brief aan de premier en de partijvoorzitters.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 26-07-03 om 17:40:18 - - item printen - item mailen

Kruispuntbank functioneert nog steeds niet (26-07-03)


BRUSSEL - ≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠≠Het zal nog maanden duren voordat de Kruispuntbank voor Ondernemingen naar behoren zal functioneren. Dat zegt minister van Economie Fientje Moereman (VLD) op VRT-radio. Er zouden technische computerproblemen zijn.

De regering heeft een verantwoordelijke aangesteld die de kruispuntbank op punt moet stellen.

De kruispuntbank geeft informatie aan de elektronische ondernemingsloketten. Daar zou elke ondernemer op een vlotte manier de administratie moeten kunnen regelen met de overheid.
^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 26-07-03 om 12:16:31 - - item printen - item mailen

CBF waarschuwt voor 'Nigeriaanse netwerken' (25-07-03)


(tijd) - De Commissie voor het Bank-en Financiewezen (CBF) waarschuwt voor oplichtingspraktijken via zogenaamde Nigeriaanse netwerken (zie http://spaarder.cbf.be). Aan gecontacteerde personen wordt gevraagd een aanzienlijke som (vaak in de orde van 20 miljoen dollar) naar hun rekening over te maken omdat dat geld uit een bepaald land moet worden weggesluisd. In ruil voor hun 'hulp' wordt de rekeninghouders een aanzienlijk commissieloon beloofd (vaak 25 procent van de betrokken som).
De voorstellen zijn vaak afkomstig van personen die zich voordoen als advocaat, notaris of revisor van een buitenlandse onderneming. De oproepen zijn niet alleen afkomstig uit Nigeria, maar ook uit Sierra Leone en Zuid-Afrika. De CBF raadt ten stelligste af op de verzoeken in te gaan.

^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 25-07-03 om 00:21:56 - - item printen - item mailen

Fiscale amnestie levert ItaliŽ 13,5 miljard op (25-07-03)


ROME (reuters) - De fiscale amnestiemaatregel stijft de Italiaanse schatkist dit jaar met 13,5 miljard euro. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgend jaar levert de maatregel de Italiaanse staat nog eens zeker 3 miljard euro op, voegt de instelling eraan toe. Volgens de maatregel kunnen Italianen aangifte doen van hun vermogen op buitenlandse bankrekeningen. Door een percentage van 4 procent te betalen op dat vermogen worden ze vrijgesteld van vervolging. Zeker 50 miljard euro is daardoor vorig jaar teruggekeerd naar ItaliŽ.

(De Tijd) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 25-07-03 om 00:20:43 - - item printen - item mailen

Nederland hervormt bestuur van beursgenoteerde bedrijven (02-07-03)


(fd) - Nederland plant ingrijpende veranderingen in het bestuur van beursgenoteerde ondernemingen. De commissie-Tabaksblat kwam dinsdag met een reeks voorstellen om de regels van een degelijk bestuur, of corporate governance, aan te passen. Zo krijgen leden van het directiecomitť nog slechts een tijdelijk contract. De aandeelhouders moeten de beloning van de directieleden en overnames goedkeuren.

Bron en vervolg van artikel:
Tijdnet: Pagina 30 - Krant ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 02-07-03 om 09:42:18 - - item printen - item mailen

Nieuwe vzw-wet wordt nu stilaan van kracht (02-07-03)


De nieuwe vzw-wet is een saga op zich. Iedereen was het er over eens dat de oorspronkelijke vzw-wet uit 1921 aan een grondige herziening toe was - en dit om diverse redenen. Het aanvankelijke wetsvoorstel werd ingediend en in de Kamer behandeld onder de laatste regering Dehaene. Het werd in de Senaat opnieuw zwaar onder handen genomen in de periode 1999-2002. Op aangeven van ondergetekende die toen in een parlementaire studiedienst werkte, werd de wet van 25 oktober 1919 op de internationale verenigingen naar Belgisch recht (de juiste benaming van die wet is nog iets langer), gemeenzaam ivzw's of internationale vzw's genoemd, geÔncorporeerd in de nieuwe wet.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 02-07-03 om 03:11:27 - - item printen - item mailen