Skip to main content.

Hoe rijker mensen worden, hoe ongelukkiger ze blijken te zijn (06-05-10)


Alex Preston, auteur van "Deze Bloedende Stad":

Deze Bloedende StadAls we ondertussen één ding hadden moeten weten over het kapitalisme, is het dat het een bijzonder veerkrachtig systeem is dat als geen ander inspeelt op de manier waarop mensen denken. Precies daardoor heeft het al een paar uitzonderlijke crises overleefd. Het basisprincipe van het kapitalisme is uitstel van bevrediging. Telkens als je iets bereikt hebt, ligt er nog iets veel groters op je te wachten. Het stopt niet. Je blijft investeren en hebt geen tijd om te genieten. Het kapitalisme is dus een lege doos die de mens aan het lijntje houdt. Daarom werken we allemaal zo hard en leven we zulke materialistische levens, omdat het kapitalisme een obsessionele filosofie is.


Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 06-05-10 om 23:46:46 - - item printen - item mailen

Jan Decleir, De Morgen 26 augustus 2006 (28-08-06)


"Ik geloof niet dat de mens intrinsiek goed is, hij is ook niet slecht, hij is net zoals de natuur er is. Ik denk wel eens dat de mens zijn eigen natuurramp is".
^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 28-08-06 om 20:11:05 - - item printen - item mailen

Dirk Verhofstadt over Ayaan Hirsi Ali (18-05-06)


"Dat haar het Nederlanderschap wordt ontnomen demonstreert de kleinzieligheid van de Nederlandse politiek. In haar strijd is zij immers niet alleen een Nederlandse geweest, net zo min als ze alleen een Somalische was. Ayaan Hirsi Ali behoeft geen exclusief nationale identiteit. Zij is een wereldburger in de beste traditie van Kants ideaal. Zij begrijpt, beter dan veel Nederlandse politici, hoe gevaarlijk het begrip collectieve identiteit is. Net als de grote Peruaanse schrijver Mario Vagas Llosa beseft ze dat achter elk pleidooi voor identiteit van een groep een complot tegen de individuele vrijheid staat. Collectieve identiteit is een vals begrip en zorgt voor ontmenselijking. Het vernedert de mens tot een mechanisch rader in een groter wiel. Het staat haaks op de liberale waarden van vrijheid en zelfbeschikking. Ayaan Hirsi Ali begrijpt dat, de calvinistische Hollanders doen dat niet." ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 18-05-06 om 10:13:43 - - item printen - item mailen

Halina Reyn over haar romandebuut (16-11-05)


"Jongeren worden steeds sneller volwassen, zijn veel onafhankelijker en bereiken steeds sneller wat ze willen. Of juist niet. Maar als al die egodromen vervuld zijn, heb je ook veel sneller het gevoel van: Is dit het maar? "

(DMBoeken, 16 november 2005) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 16-11-05 om 22:08:20 - - item printen - item mailen

Yves Leterme over "zijn" boeren (25-10-05)


"Als onze boeren even snel zouden staken als sommige andere beroepsgroepen, werd er op de Vlaamse boerderijen geen dag meer gewerkt"
^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 25-10-05 om 13:21:48 - - item printen - item mailen