Skip to main content.

Partijhymnes in Vlaanderen (3) (11-07-05)


De Vlaamse Leeuw, versie in 2 kleuren
Vlaamsgezinde partijen zingen de Vlaamse Leeuw (naast soms andere hymnes maar dat valt buiten het bestek van deze bijdrage).

De vroeger Volksunie, het Vlaams Belang, NVA. Ook de congressen van Spirit worden ermee afgesloten, al zou Bart Caron er graag een multiculturele strofe aan toevoegen.

CD&V zou ook de Vlaamse Leeuw zingen. Alleszins sinds het ontstaan van het kartel met NVA. Je moet iets doen om de groep samen te houden denk ik dan.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 11-07-05 om 11:01:25 - - item printen - item mailen

Partijhymnes in Vlaanderen (2) (10-07-05)Het strijdlied van de linkse partijen, de "internationale" bestaat in diverse uitvoeringen en is zelfs van 1918 tot 1943 de officiŽle hymne van de Sovjetunie geweest. Zowel communistische partijen (bestaan niet meer echt in Vlaanderen) als socialistische partijen zouden het nog wel eens durven zingen op een partijcongres. Ik neem aan dat dat goed is voor de mensen.

Het origineel werd in 1871 in het Frans geschreven door EugŤne Pottier, een houtbewerker uit Rijsel (Lille) na de val van de Parijse Commune. Het werd op muziek gezet door Pierre Degeyter, een Gentenaar.

Naar het schijnt werd het lied ook gezongen door de studenten die in 1989 op het Tiananmenplein in Peking betoogden. Daarover werd nauwelijks iets in de westerse pers bericht.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 10-07-05 om 00:21:00 - - item printen - item mailen

Partijhymnes in Vlaanderen (1) (09-07-05)


Originele partituur van "De Vlag"
Een oud en bij het grote publiek minder gekend aspect van politieke partijen is dat de meesten wel een hymne hebben, die bijvoorbeeld op partijcongressen gezongen wordt.

Vandaag de dag wordt dat zingen van een hymne ergens onbewust wel geklasseerd als een overblijfsel uit de romantiek, waar met kloppend hart en bevende knieŽn uit luide borst en een krop in de keel iedereen een strijdlied zong dat de partijgenoten tot bloedbroeders voor het leven maakte.

Voor zover ik weet is het een gewoonte die een beetje in onbruik raakt, alhoewel ik eerlijk moet bekennen dat de enige partijcongressen die ik ooit bijwoonde deze van de VLD zijn. En de enige muziek die mij daarvan is bijgebleven is "Blauw" van The Scene. En als ik het goed voorheb is in het prille begin van de VLD ooit eens een zekere Helmut Lotti komen optreden.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 09-07-05 om 23:47:48 - - item printen - item mailen

Napoleon's haren zitten vol rattenvergif (04-06-05)
De dood van de 51-jarige Napoleon in 1821 heeft al voor veel complottheorieŽn gezorgd.

20 jaar geleden las ik in een artikel in "Het Beste" (De Belgische Reader's Digest) over het onderzoek dat een Deen gevoerd had naar de plotse dood van een man die kort daarvoor nog zo gezond was dat hij een veldslag voer, ook al was het zijn laatste.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 04-06-05 om 22:17:13 - - item printen - item mailen

Een Amerikaan over de Groote Oorlog (12-11-04)


Bellegem, 12.11.2004

Vůůr augustus 1914 was BelgiŽ de op vijf na grootste industriŽle macht ter wereld en een van de oudste democratieŽn, maar de Duitsers plunderden het land leeg en installeerden er een totalitair regime.

Bezet BelgiŽ was een voorbode van nazi-Europa, iets dat de Britse en de Amerikaanse regeringen niet konden of wilden zien. De onwetendheid of het gebrek aan belangstelling voor de Belgische bezetting bleek duidelijk in 1919 bij de Parijse vredesonderhandelingen.
In de jaren daarna groeide het geloof dat de beproevingen van BelgiŽ zich tot 1914 beperkten (of zelfs nooit hadden plaatsgevonden) en dat het Duitse leger zich niet slechter had gedragen dan een andere bezettingsmacht.

Critici lieten geen spaan heel van de gruwelverhalen en beweerden dat men de Duitse bedreiging ernstig had overdreven. Het martelaarschap van BelgiŽ was in de ogen van velen een schandelijke leugen.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 12-11-04 om 16:40:51 - - item printen - item mailen