Skip to main content.

Elk incident op de ring leidt tot verkeersinfarct (De Standaard 23.09.03) (23-09-03)


Ons wegennet heeft een structurele handicap. Het gros van alle wegverkeer moet nog altijd langs de Brusselse ring. Elk incident veroorzaakt verkeerschaos op de invalswegen naar de hoofdstad, zeker tijdens de spits. De ring wordt verbreed, maar het zal nog jaren duren eer de noodzakelijke honderden miljoenen euro gevonden zijn om het vak Wemmel-Groot-Bijgaarden -- het knelpunt bij uitstek -- te verbreden.

Voor de rest zijn er in het Structuurplan Vlaanderen geen grote nieuwe wegen meer gepland. Daar is in Vlaanderen geen plaats voor. Zelfs als er nog plaats zou zijn, is er geen maatschappelijk draagvlak voor meer wegen. Niemand wil nog een weg in zijn achtertuin.

Het woon-werkverkeer speelt in de ellende ook een belangrijke rol. Brussel en de rand zijn belangrijke tewerkstellingskernen. De meeste industrieterreinen in de rand zijn met het openbaar vervoer niet vlot te bereiken.

Dat legt meteen een derde knelpunt bloot: het openbaar vervoer. Als het gros van de pendelaars zou kiezen voor de trein, krijgen het spoor en De Lijn een infarct bij gebrek aan infrastructuur en materieel. Het blijft ook moeilijk en tijdrovend om de rand rond Brussel te bedienen. Spreiding van de werktijden kan wel een oplossing zijn.
^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 23-09-03 om 14:15:33 - - item printen - item mailen

De terugkeer van Keynes (De Morgen 16.09.2003) (17-09-03)


Premier Guy Verhofstadt wil via een reeks grote infrastructuurwerken (de Ijzeren Rijn, de Liefkenshoek-spoortunnel, het uitdiepen van de Antwerpse en Gentse haven) de economie aanzwengelen. Hij gebruikt zo één van de beleidsreceopten van het keynesianisme. Die economische denkrichting, genoemd naar de Britse econoom John Maynard keynes (1883-1946) zegt onder meer dat bij een zwakke conjunctuur de overheid de binnenlandse vraag moet stimuleren via grote investeringen. Paul De Grauwe, professor economie en voormalig VLD-senator, geeft commentaar.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 17-09-03 om 00:16:31 - - item printen - item mailen