Skip to main content.

"Of we zijn solidair, of we zullen sterven als honden" (20-10-03)


Als er niet dringend meer politieke energie vrijkomt om de effecten van de vergrijzing op te vangen, staat er een sociale ramp te wachten, zo luidde het vrijdag op het congres van de Socialistische Mutualiteiten. maar wordt die boodschap, bedoeld voor de lange termijn, wel gehoord in de Wetstraat, waar zoveel korte-termijn-noden te lenigen zijn?

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 20-10-03 om 13:12:47 - - item printen - item mailen

Stichting erkent misbruik van pestwet (20-10-03)


Ook de stichting Anti-Stalking Anti-Mobbing wil dat de wet tegen het pesten op het werk aangepast wordt. Haar voorzitter, Josy Claes, gaf gisteren op de tweede Memorial David Van Gysel toe dat de wet soms misbruikt wordt. "De bewijslast zou bij de gepeste moeten komen", aldus Claes.

(Bron en vervolg van artikel : De Morgen van 20.10.2003 ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 20-10-03 om 12:59:53 - - item printen - item mailen

Breendonk, een bruine naam met een zwarte ziel (01-10-03)


Breendonk is en blijft een schandvlek in België een kleine oppervlakte waar de menselijkheid halt hield, de wanhoop regeerde, de wetteloosheid vooral. Op een paar honderd meter van de A12, de dagelijkse drukke verbindingsweg tussen Brussel en Antwerpen. Zo vlakbij gebeurde het. En zo weinigen die het zagen, zogezegd.

(Walter Pauli in De Morgen van 1 oktober 2003 over het boek "En wat deed mijn eigen volk ? Breendonk, een kroniek" van advocaat Jos van der Velpen)^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 01-10-03 om 22:55:09 - - item printen - item mailen

Laurette Onkelinckx, mini-ster van Justitie : "Thuis is er echte liefde in het spel" (01-10-03)


In Humo nr 3291 die deze week in de kiosken ligt of in uw brievenbus wordt gedeponeerd, een interview met vice-premier en minister van Justitie Laurette Onkelinckx.

Zoals bij iedere nieuwe minister zien we hier terug grote verklaringen. Vraag is wat er van gaat worden binnen enkele jaren.

Het meest spraakmakende voorstel - de PS is daar al lang voor - is om de toegang tot het gerecht te democratiseren of zoiets : een soort mutualiteitssysteem voor rechtshulp. Waarbij natuurlijk onmiddellijk nieuwe banen worden gecreëerd. Ah ja, want dat mutualiteitssysteem moet toch beheerd worden ?

Hoe die grotere instroom van rechtszaken zal leiden tot een uitspraak binnen redelijke termijn ? Daar heb ik in het interview niets van gevonden. Een soort "proefballonnetje" van Laurette waarschijnlijk.

Volgende markante uitspraak : "Het snelrecht werkt niet, dat is toch niet de schuld van de PS ?" Waarmee in één adem het concept van snelrecht op één hoop wordt gegooid met een toevallig niet goede uitvoering van dat concept in een wet die inderdaad niet werkt. Maar Laurette heeft ondertussen haar punt gemaakt : de vorige minister kon er niks van en laat ons vooral het idee van snelrecht begraven. Ah ja, want verdachten zijn geen rechtszoekenden en komen dus niet in aanmerking voor de gratis rechtsbijstand van Laurette, laat staan dat ze recht hebben op een snelle behandeling van de feiten die hen ten laste worden gelegd. Komaan zeg.

En over de fiscale amnestie (houdt uw oren en ogen goed open) : "Neen, dit is hoe dan ook een eenmalige operatie".

^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 01-10-03 om 22:34:36 - - item printen - item mailen