Skip to main content.

Again on the role of Alan Greenspan in the ongoing recession of the world economy (30-10-08)


Alan Greenspan
Vorige maand maande ik Alan Greenspan (ja ik) aan tot enige bescheidenheid in zijn standpunten over de financiële crisis, gezien zijn eigen rol in het tot stand komen ervan.

Het siert de man dat hij nu blijkbaar zijn eigen aandeel (een beetje) onderkent. In een commissie voor het Amerikaanse Congres gaf hij zijn eigen aandeel toe, met name het bewust laag houden van de rente, waardoor lenen voor woningen zeer betaalbaar bleef voor mensen die dat in normale omstandigheden niet zouden kunnen.

Hij was daarin natuurlijk voor een deel uitvoerder van de politiek van president Bush, die zoveel mogelijk mensen een eigen woning wilde laten verwerven.

Dat nam tamelijk extreme vormen aan, in die mate dat mensen tot een lening werden verleid die in de eerste jaren 2 % rente moest opbrengen. Wat daarna moest gebeuren bleef een onbeantwoorde vraag.


Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 30-10-08 om 00:51:13 - - item printen - item mailen

Die Dilbert toch.. (14-10-08)


Dilbert.com ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 14-10-08 om 18:50:45 - - item printen - item mailen

De kleine aandeelhouder (13-10-08)


null

De kleine aandeelhouder moet beschermd worden. iedereen is het er over eens, de centen van de kleine man/aandeelhouder mogen niet verdampen door de fout van een bank.

Mooi.

Maar wat is nu eigenlijk een "kleine aandeelhouder". Dat vroeg ik me een week af. Want iedereen gebruikte wel de term (die zeer goed overkomt), maar niemand omschreef die term ook.

Tot dit weekend. Want dit weekend is de definitie vastgelegd.

Een "kleine aandeelhouder", dat is vooreerst een natuurlijke persoon. Dus geen vennootschap - ook al is het een kleine - en zelfs geen éénpersoonvennootschap. Neen, een natuurlijke persoon.
Een "kleine aandeelhouder", dat is ook iemand die Belg is, of in België woont, of onderdaan is van een lidstaat van de Europese Gemeenschap. Zowat iedereen dus.
Een "kleine aandeelhouder" is ook iemand die op 1 juli 2008 eigenaar was van Fortis-aandelen. Neen, geen Barco-aandelen en zeker geen Dexia-aandelen. Fortis-aandelen. En als je ze op 2 juli gekocht hebt in de overtuiging dat ze alleen nog maar kunnen stijgen, too bad
Een "kleine aandeelhouder", is tot slot iemand die maximaal 5.000 aandelen van Fortis heeft. Wat je erboven hebt: eigen schuld.

Je zal maar als een goed beheerder van je professionele vennootschap de opbrengsten van je (éénpersoons)vennootschap in het goede-huisvader-aandeel van Fortis belegd hebben. Eigen schuld, dikke bult: je bent een speculant of minstens een "grote aandeelhouder", als je al geen blokkeringsminderheid hebt haha.

Want de 15.000 Euro die je gegeven hebt voor je duizend aandelen die ben je kwijt, of tenminste je vennootschap is die kwijt. Neen, je had maar moeten je winst uitkeren, de helft aan vadertje staat geven en persoonlijk voor 7.500 EUR aandelen kopen. Dan had je kunnen genieten van de vergoeding die vadertje staat op 1 juli 2014 zal betalen aan de "kleine aandeelhouder" (wie ligt er nu wakker van de begroting binnen zes jaar).

"Hoe kunnen we ù helpen?"

Benieuwd hoe de advocaten van de Belgische staat binnenkort het gelijkheidsbeginsel tussen aandeelhouders zullen uitleggen. ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 13-10-08 om 21:17:45 - - item printen - item mailen

De geldcreatie door private banken, en de gevolgen ervan. (09-10-08)


^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 09-10-08 om 20:27:02 - - item printen - item mailen

En deze is voor Fortis: (06-10-08)


Dilbert.com ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 06-10-08 om 19:59:00 - - item printen - item mailen

Een verhaaltje voor de bankiers die de laatste jaren zo goed geboerd hebben. (01-10-08)


Er gaat een indiaan naar de bank. Hij wil een paardenkwekerij starten.

Zegt de bankier: "Ik wil je wel geld lenen om je kwekerij te starten, maar om zeker te zijn dat je me zal terugbetalen moet je wel een onderpand hebben. Heb jij iets dat daarvoor in aanmerking komt? Paarden bijvoorbeeld ?"

"Ah neen", zegt de indiaan, "ik heb geen paarden. Het is juist om paarden te kunnen kopen dat ik naar u kom".

"Het spijt mij", zegt de bankier, "maar ik zal u niet kunnen helpen".

Enkele jaren later komen ze elkaar terug tegen. Het is de indiaan goed gegaan en hij is er in geslaagd een kudde op te bouwen van 250 mustangs. "Wel, hoedje af", zegt de bankier, "wat een mooie zaak. Nu heb je wel veel geld dat je bij mij kan beleggen?"

Antwoordt de indiaan: "Hoeveel paarden heb je?" ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 01-10-08 om 12:54:26 - - item printen - item mailen