Skip to main content.

Geen regering meer dit jaar ? (10-11-07)


Intussen valt de Wetstraat ten prooi aan een kakofonie van opgeŽiste signalen. Zo vraagt MR-voorzitter Didier Reynders na de eenzijdige goedkeuring van het wetsvoorstel voor Brussel-Halle-Vilvoorde een verzoenend signaal van de Vlamingen. Vandeurzen weigerde. De CD&V-voorzitter eist namelijk een signaal van de Franstaligen dat ze echt werk willen maken van een staatshervorming. Olivier Maingain vulde dat verzoek prompt figuurlijk in. Na een spelletje Russische roulette was de kogel voor de Vlamingen, niet voor de Franstaligen. Volgens de FDF-voorman was de staatshervorming immers van de baan.

Wat rest Yves Leterme nog op de 153ste formatiedag? Vandeurzen en De Wever schreeuwden gisteren tijdens Terzake hun geloof in de formateur uit. Hem nu laten vallen kwam volgens de twee politici neer op landverraad. Maar eigenlijk kan Leterme geen kant meer op. De combinatie van het premierschap, een staatshervorming en een kabinet zonder de socialisten draait steeds uit op de kwadratuur van de cirkel. De methode leidt tot een onafwendbare cul-de-sac.

Niemand, ook de verschillende hoofdrolspelers niet, zien op dit moment een uitweg. De formateur moet haast rekenen op een mirakel om binnen onafzienbare tijd de Wetstraat 16 te kunnen bezetten. 'Of op een ambulance', zo merkte een oranje-blauwe onderhandelaar op.

(Bart Brinckman in De Standaard vandaag) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 10-11-07 om 10:41:56 - - item printen - item mailen