Skip to main content.

De mythe van de omgekeerde transferts (4) (29-06-07)


"Nog een absurd aspect van de wetgeving was dat voor een groot aantal bedrijvigheden de hoogte van het patentrecht (noot: een soort bedrijfsbelasting) varieerde met het bevolkingscijfer van de gemeente waar het bedrijf was gevestigd. In een grote stad werd vier keer meer betaald dan in een dorp, voor een identiek bedrijf wel te verstaan. Het gekke was dat de wet van 1819 de steden per fiscale rang opsomde, wat een heel tijdelijke rangschikking was, want de deomgrafische gegevens veranderen voortdurend. Toch werd pas in 1873 beslist voortaan de resultaten van de volkstellingen te gebruiken om de taxatie aan te passen. In een dorp dat intussen tot een stad was uitgegroeid was dus al die tijd het allerlaagste tarief geldig.
Heeft het negeren van de geest van de wet invloed gehad op de fiscale ontvangsten? Zeer zeker. Vlaanderen telde veel "hoogbelaste" steden, Wallonië telde veel fiscaal "goedkope" dorpen.

(HANNES, J., De mythe van de omgekeerde transferts, Roularta Books Roeselare, 2007, pag. 105-106) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 29-06-07 om 00:03:02 - - item printen - item mailen

De mythe van de omgekeerde transferts (3) (27-06-07)


Er is onlangs bij Roularta books een dun boekje verschenen met als titel "De mythe van de omgekeerde transferts", van de hand Prof. em. dr. J. Hannes. Een korte bespreking is hier te vinden op de site van het Liberaal Archief.
Het boekje leest niet zo gemakkelijk maar ik zal er toch nog een paar citaten uit halen (zoals in de laatste dagen).
Aan de hand van een detaillistische analyse van parlementaire documenten uit de 19de eeuw komt de auteur tot een paar conclusies die soms evident en soms verrassend zijn, en ik geef er een paar:

- De bedoeling van de belastingen in de 19de eeuw was naast het vinden van overheidsinkomsten ook het "sturen" van wie kiesrecht had en wie niet (cijnskiesrecht weet u wel).
- Inkomstenbelasting zoals we ze nu kennen (personenbelasting, vennootschapsbelasting) waren nog compleet onbekend en ook belasting op de toegevoegde waarde van alle producten en diensten is iets dat pas enkele jaren voor de eerste oliecrisis werd ingevoerd.
- Er bestond geen enkele neiging om de nieuwe industrieën te belasten (steenkool en staalnijverheid).
- Het heeft er alle schijn van dat in die eeuw enorme geldstromen van Wallonië naar Brabant (unitair!) en Brussel gingen, maar daar werden nauwelijks belastingen op betaald - en vermoedelijk ligt daar de kiem van enkele grote industriële vermogens.
- Wallonië werd dus als het ware "leeggezogen", terwijl Vlaanderen het overgrote deel van de belastingen ophoestte.

(wordt vervolgd) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 27-06-07 om 23:23:00 - - item printen - item mailen

De Post: ik ga 't geen twee keer zeggen (26-06-07)


Hier lezen dus:

http://www.standaard.be/Meningen/Forum/Index.aspx?pageName=detail&forumId=378237

en ook hier:

http://www.standaard.be/Meningen/Forum/Index.aspx?pageName=detail&forumId=378243

^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 26-06-07 om 10:12:56 - - item printen - item mailen

De mythe van de omgekeerde transferts (2) - De industriële revolutie in België en de evolutie van de grondbelastingen (2) (25-06-07)


Wallonië is na 1850 bijzonder sterk gegroeid op industrieel en demografisch vlak, dus méér woningen en méér fabrieksgebouwen. Die stormachtige ontwikkeling is in de cijfers van de grondbelasting nauwelijks te bespeuren. De groei van het kadastraal inkomen van de gebouwde eigendommen was in de periode 1868-1910 zelfs identiek in Vlaanderen en in Wallonië. ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 25-06-07 om 22:45:25 - - item printen - item mailen

De mythe van de omgekeerde transferts (1) - Mijnrechten en de belasting op alcohol in de 19de eeuw in België (24-06-07)


"In de jaren 1841-1870 bracht de jeneververkoop in Wallonië 15.000.000 BEF op en het mijnrecht 11.400.000 BEF. Het zwarte goed heeft ongetwijfeld veel geld opgebracht, maar niet voor de staatskas. Daarmee is niet gezegd dat belasting op alcohol een goede belasting was, wel dat het mijnrecht nergens op leek."
^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 24-06-07 om 10:17:55 - - item printen - item mailen

Dromen en staatshervormingen, door Waalse bril (21-06-07)


Guy Verhofstadt droomt naar verluidt ook nog van het premierschap.

"Ze blijven allemaal dromen. Louis Michel droomde dat hij informateur zou worden, Reynders droomt van een tweepartijenregering met liberalen en christendemocraten, Leterme droomt van een staatshervorming en het premierschap. Al die dromen zullen langs de filter van de werkelijkheid moeten passeren."

U bent het ongetwijfeld eens met Didier Reynders dat de PS in de oppositie al een staatshervorming op zich is ?

"Uiteraard. Dat is ook wat ik zou willen zeggen tegen Yves Leterme. Neem nu het werkgelegenheidsbeleid. Laten we, in plaats van dat te regionaliseren, proberen dat op federaal niveau ingrijpend te hervormen. En laten we kijken of dat vruchten afwerpt. Als op een gegeven moment blijkt dat de resultaten uitblijven, dan leggen we dat alsnog op de onderhandelingstafel. Wij zijn ook niet tot in lengte van dagen afkerig van elk gesprek. Maar de PS in de oppositie, dat zou inderdaad pas echt de laatste fase van de staatshervorming zijn" (lacht).

Gerard Deprez geïnterviewd door Knack op 20 juni 2007 ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 21-06-07 om 21:48:35 - - item printen - item mailen

Laurette Onkelinx over de grote Franchimonthervorming en over Tony Van Parys (21-06-07)


De grote Franchimont was een flop. Vooral de CD&V was daarover totaal verdeeld. In de Senaat heeft Hugo Vandenberghe (CD&V) heel goed werk afgeleverd rond de grote Franchimont. Maar in de Kamer heeft zijn partijgenoot Tony Van Parys Franchimont afgeschoten. (fel:) Men zegt altijd dat Van Parys een justitiespecialist is, maar ik zeg: Van Parys is een specialist in criminele politiek en daarbinnen uitsluitend in de parketvisie op criminele politiek en daarbinnen uitsluitend in de meest repressieve tak van de parketten. Maar met talent, hein.

(Laurette Onkelinx, geïnterviewd in De Juristenkrant nr 151, 13 juni 2007) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 21-06-07 om 20:00:34 - - item printen - item mailen

De zekerheden van Pierre (13-06-07)


"Hadden de Vlamingen de moed gehad om te wachten en niet te kiezen voor een federale staat, dan waren we met 60 procent van de bevolking al lang baas over dit land. Nu zit het systeem gebetonneerd. Men heeft aan de Franstaligen de wapens gegeven om zich in hun burscht op te sluiten en te wachten tot de Vlamingen met een vette checque over de brug komen om toegevingen te doen.
Er was misschien een andere piste mogelijk geweest, maar helaas: l'histoire ne se répète pas"

Pierre Lano, De Tijd, 9 juni 2007 ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 13-06-07 om 23:37:32 - - item printen - item mailen

De twijfels van Freya (13-06-07)


"Ik begin toch een beetje te aarzelen. Misschien moet je straks enkel Caroline aankondigen. Ik stel voor dat we over mijn positie nog wat nadenken.
Ik weet niet zeker of ik dat fractie-leiderschap aankan, inhoudelijk en wat de combinatie met mijn kinderen betreft.
Moet ook nog eens goed zien of Frank en ik het eens kunnen raken. Dus liever nu Caroline, zonder mij. We zien nog wel, dan."

Het kattebelletje van Freya dat vandaag in De Standaard stond kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Eén van die interpretaties is dat ze het nooit gekund heeft en ze alleen heeft kunnen overleven als vice-premier dan zij een goed team kabinetsleden.

Een andere interpretatie is dat ze nu iets meer maturiteit aan het krijgen is en misschien ziet dat er naast de politiek nog andere belangrijke dingen in het leven zijn. Maturiteit weet u, dat is zoiets wat langzaamaan komt als niet alles meer vanzelf gaat. De lessen van de mislukkingen, zo u wil.

Misschien zijn beide interpretaties wel een beetje waar. U mag kiezen.
Feit is: Freya gaat zetelen als gewoon kamerlid in de oppositie. Want fractieleider, daar bedankt ze voor.



^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 13-06-07 om 23:33:37 - - item printen - item mailen