Skip to main content.

Hoe snel mag je rijden tussen 2 autosnelwegen? (29-01-06)


Gisterenmorgen was ik vroeg op de baan.

Om 06.10 u reed ik in Gent de E17 vanuit Kortrijk af en de E40 richting Brussel op. In die bocht reed ik ongeveer 80 km/u.
Plots achter mij een enorme flits.

Hoe snel mag je daar rijden ? Er staat geen bord met een specifieke snelheidsbeperkingen en ik heb daar al menig would-be racer de bocht aan 120 weten nemen. Ik heb zo het gevoel dat ik het binnenkort zal weten.

Afgezien daarvan stel ik mij de vraag naar de opportuniteit van een dergelijk politieoptreden.

Verkeersveiligheid bevorderen ? Komaan zeg. Een snelheid van 80 km per uur in die bocht is een slakkegang, zeker op dat uur waar niemand op de baan is.

Dergelijk politieoptreden is alleen maar koren op de molen van de mensen die stellen dat snelheidscontroles enkel een bijkomende belasting zijn van automobilisten.

En dus is dergelijk politieoptreden gewoon dom. ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 29-01-06 om 20:36:44 - - item printen - item mailen

Hoe meer Vlaamse subsidies, hoe meer belastingen voor de federale schatkist. (24-01-06)


Yves Leterme vraagt de "defiscalisering" van de diverse steunmaatregelen die Vlaanderen aan zijn bedrijven geeft.

Zolang ieder inkomen belastbaar is, is ook iedere ontvangen steun of subsidie belastbaar. Zo komt het dat van alle Vlaamse steun ongeveer een derde onmiddellijk doorvloeit naar de federale schatkist in de vorm van belastingen.

"Misschien een argument om zoveel mogelijk van die subsidies af te schaffen", dacht Bredero. ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 24-01-06 om 01:17:44 - - item printen - item mailen

Ergün Top over integratiebeleid (24-01-06)


"Een beleid voer je niet op allochtonen alleen. Je hebt het over kansengroepen. Als een kind niet kan studeren omdat het geen deftige woning heeft, dan maakt het niet uit of het een Turks of een Vlaams kind is".

Quota's vind ik daarom ook absurd. Om te beginnen zijn ze juridisch niet afdwingbaar. Zelfs als ze dat zijn, dan garandeer ik je dat je over twee jaar weer iets moet doen aan het pesten op het werk. Waarom vraagt de overheid niet bij grote projecten zoals het spoorwegemplacement dat een deel van de arbeiders afkomstig is van een bepaalde buurt? Dan doet het er niet toe of het allochtonen of autochtonen zijn. Zo krijg je een draagvlak, waarbij iedereen gelijk is voor de wet".

(Ergün Top, CD&V-lid van de Antwerpse gemeenteraad en sinds enkele weken adviseur van de Vlaamse minister-president Leterme, in De Standaard van vandaag) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 24-01-06 om 01:16:36 - - item printen - item mailen

Over Amerika na 11 september (24-01-06)


"We zijn in een donkere periode geraakt waarin de nieuwe Gestapo van de het Amerikaans ministerie van justitie naar de burgers loert. Mensen kunnentegenwoordig zonder aanklacht gevangengezet worden, zonder recht op juridische bijstand"

(Harry Belafonte laakt het Amerikaanse Homeland Security Department en noemt de Amerikaanse president een leugenaar)
(Het citaat komt uit Metro van 23.01.2003)
^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 24-01-06 om 01:15:04 - - item printen - item mailen

Christoph Malliet over de VLIR-ranking van (juridische) tijdschriften (15-01-06)


"De blije of wrevelige reacties bij sommige hoofdredacteuren is (sic) normaal, maar het is de vraag of uitgevers zich hier druk moeten om maken. De meeste van hun klanten zijn immers advocaten en deze zouden wel eens een verrassende voorkeur voor eerder lager gerangschikte tijdschriften kunnen ontwikkelen, in de hoop geen academische ballast in huis te halen die hen toch niet verder helpt met hun concrete zaak."

(In 2005 publiceerde de Vlaamse Interuniversitaire Raad een ranking van van juridische tijdschriften die nogal wat commotie veroorzaakte in juridische middens. Christoph Malliet is bibliothecaris van de bibliotheek van de rechtsfaculteit in Leuven en verzorgt in die hoedanigheid ook de site http://law.kuleuven.be/rechtslinks/. Hij relativeert het belang dat uitgevers aan hun eigen ranking hechten. Het citaat komt uit Ad Rem, het tijdschrift van de Orde van Vlaamse Balies en wordt geciteerd in de Juristenkrant van 11 januari 2006)
^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 15-01-06 om 20:05:07 - - item printen - item mailen

Over de Orde van Vlaamse Balies (15-01-06)


"Ik heb het gevoel dat de OVB begint te lijden aan de Belgische ziekte: duizenden reglementen, een loodzware administratie en talloze commissies en subcommissies met evenveel commissieleden. Cui bono? Wie wordt daar beter van? Soms verlang ik terug naar de Belgische Orde. Die deed niets, maar ze liet ons tenminste met rust. In die tijd groeiden er nog bomen in het Zoniënwoud, nu worden er dossiers van die bomen gemaakt"

(Jan E. Verschueren, advocaat aan de Antwerpse balie, in een lezersbrief in de Juristenkrant van 11 januari 2006) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 15-01-06 om 19:54:23 - - item printen - item mailen

(v)echtscheidingen (12-01-06)


Al jaren wordt gedebatteerd over een hervorming van het echtscheidingsrecht. Vele voorstellen zijn al gedaan, geen enkele heeft tot op dit ogenblik de eindmeet gehaald.

In 2001 diende toenmalig VLD-kamerfractieleider een voorstel in dat alle bestaande echtscheidingsgronden -en de schuldvraag- afschafte en naar Nederlands voorbeeld verving door één echtscheidingsgrond, de duurzame ontwrichting van het huwelijk. In dezelfde legislatuur dienden ook NVA en CD&V een eigen voorstel in met enkele variaties. Toenmalig Agalev schreef het voorstel van VLD nog eens over en diende het als een eigen voorstel in.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 12-01-06 om 22:59:03 - - item printen - item mailen

Het onderzoek naar Madani Bouhouche (12-01-06)


Ik was nogal verbaasd toen na het overlijden van Madani Bouhouche plots zijn woonplaats werd doorzocht op zoek naar sporen van de Belgische gerechtelijke miskleun van vorige eeuw, het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Waarom had men dat niet eerder gedaan? Had men schrik van de man?
Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 12-01-06 om 01:58:00 - - item printen - item mailen

"Controleer ook vreemdeling met huis in buitenland" (VLD-Kamerlid Luc Van Biesen) (12-01-06)


In de categorie: politiek incorrect:

Van der Maelen wou twee jaar geleden al de villavennootschappen inperken. Hij kon toen niet op de steun van de VLD en de MR rekenen.

Wij zijn bereid om ver mee te gaan met alle voorstellen, op voorwaarde dat we de sociale en fiscale fraude op gelijke voet aanpakken.

Als Van der Maelen het tweede verblijf aanklaagt, moet hij ook kijken naar Turken, Italianen of Marokkanen die soms tot een derde van hun loon doorsturen naar hun land om daar een eigendom af te betalen. Die woning wordt dan niet aangegeven in de personenbelasting en telt dus niet mee voor het verkrijgen van een sociale woning.
^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 12-01-06 om 01:23:09 - - item printen - item mailen

Het leenrecht sukkelt voort (12-01-06)


In de categorie: Ieder Belgisch dossier is communautair:

Maar ook de federale structuur van ons land veroorzaakt problemen. "De Franstalige gemeenschap blokkeert dit dossier nu al meer dan tien jaar. Voor 2004 hebben ze nu 352.000 euro uitgetrokken: een schijntje.'' ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 12-01-06 om 01:15:28 - - item printen - item mailen

Joe Wilson, ex-topdiplomaat van de VS, over de entourage van George W. Bush (08-01-06)


"Wel, mij is duidelijk dat de huidige president van de Verenigde Staten loyaler is tegenover zijn staf dan de betrokkenen zich hebben getoond tegenover hem en het land"

(De Morgen, 7 januari 2006) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 08-01-06 om 23:14:05 - - item printen - item mailen

Heimwee naar Nedstat (08-01-06)


Vroeger was er een bijzonder goede site die gratis (beperkte) tellers aanbood om het aantal bezoekers op uw website te tellen. Die site was nedstat.nl.

Verschillende maanden geleden heeft nedstats zijn gratis activiteiten overgelaten aan freestats4u.com. Nedstat biedt nog betalende diensten aan die echter ver het vermogen van deze site te boven gaan.

Freestats4u werd gepresenteerd als een grote verbetering van het gratis aanbod van het vroegere free Nedstat. Er kwam inderdaad een nieuwe website, visueel veel aantrekkelijker dan de vorige. Maar de informatie was krek dezelfde.

Alleen: plots kwam daar die schreeuwlelijke reclame voor ringtones en andere rommel. iedere bezoeker van mijn website werd er mee geconfronteerd. Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 08-01-06 om 23:05:10 - - item printen - item mailen

Good morning 2006 (07-01-06)


Door omstandigheden lukt het soms tijdelijk niet om naast werk en thuis enige andere activiteiten (fotograferen, bloggen) te etaleren.

Ik zit in zo'n tijdelijke periode waarin ik blij ben dat ik voor 02.00 u in bed raak en voor niks anders dan de essentiële dingen des levens nog tijd heb. De volgende weken zullen daarin niet veel verandering brengen; het is maar dat ik mij op voorhand bij de lezers van dit blog wil verontschuldigen.

We mogen echter niet klagen (maar een komt een dag dat we dat wel mogen en dan zijn we wel heel goed voorbereid, citeer ik soms Paul Van Vliet maar dan in een gans andere context).

Dus: aan allen een gelukkig 2006 & keep on doing the good thing. ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 07-01-06 om 22:44:00 - - item printen - item mailen