Skip to main content.

Het gaat niet goed met België (29-12-08)


"Er is iets mis met België als niemand hier de macht wil. De opdracht van een federale regeringsleider in België ís inderdaad hopeloos.

Ten eerste omdat onze federale regering niet de regering is van één land maar van twee landen die heel anders evolueren, andere noden en visies hebben, en zelfs een andere visie hebben op wat de federale regering moet zijn en doen.

Ten tweede omdat de kiezers de macht binnen die twee deelstaten hopeloos versnipperd hebben. Aan Franstalige zijde zijn er vier partijen, waarvan de twee grootste even groot zijn en elkaar daarom naar het leven staan. Tegelijk zijn ze onmisbaar in de coalitie. Aan Vlaamse zijde zijn er acht partijen waarvan de grootste volgens de jongste peiling amper meer dan 20 procent van de stemmen haalt.

Dit land heeft er bijna een jaar over gedaan om een federale regering te vormen, en eigenlijk is het geen regering maar een krabbenmand waarin iedereen iedereen bevecht en over niets eensgezindheid bestaat.

Van Rompuy moet die regering 'herstellen'...

Zijn eerste opdracht is al onmogelijk: een regering vormen waarin de MR haar kopman Didier Reynders onmisbaar vindt en de PS die onaanvaardbaar vindt omdat zij hem genadeloos gaat afmaken in de parlementaire onderzoekscommissie over Fortis-gate.

Als Van Rompuy zijn zelfmoord wil uitstellen, legt hij het best zo weinig mogelijk op zijn bord: de uitvoering van het interprofessioneel akkoord en het relanceplan, het budget weer op orde brengen, de bankencrisis proberen te managen en de pensioenen betalen.

Al de rest, ook de staatshervorming, laat hij het best over aan de deelstaten. Aan een onmogelijk te besturen niveau geef je geen zware verantwoordelijkheden. Voor de rest kan hij de les van de regering-DehaeneI het best toepassen: zorg dat niemand iets van je verwacht, misschien wordt het dan toch nog iets."

(Guy Tegenbos, De Standaard 29.12.2008) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 29-12-08 om 07:06:49 - - item printen - item mailen

Het gaat niet goed met de Belgische justitie (15-12-08)


Dat is toch het minste dat kan gezegd worden na de gebeurtenissen die vandaag aan het licht gekomen zijn.

Een topgangster van het soort dat best zo weinig mogelijk rondloopt, had beroep aangetekend tegen zijn verdere opsluiting. Dat beroep is echter nooit behandeld binnen de terwmijn waarbinnen de Raadkamer moest beslissen, waardoor de man in kwestie technisch vrij was om te gaan.

In extremis heeft de minister van Justitie zijn injunctierecht gebruikt om de onmiddellijke aanhouding van Hassan Iasir te bevelen in een andere zaak, waardoor hij in extremis niet moest vrijgelaten worden.

Dat dergelijke incidenten nog mogelijk zijn is een aanfluiting van alle beginselen van "goed bestuur", alhoewel ik er onmiddellijk moet aan toevoegen dat alle regeringen van de laatste dertig jaar boter op het hoofd hebben als het gaat om de werking van het departement justitie.


Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 15-12-08 om 22:45:51 - - item printen - item mailen

Nieuwe inzichten: boslandbouw of agroforestry (07-12-08)


null

Ik las een interessant artikel in het ledenblad van de Gezinsbond over boslandbouw, of de combinatie van landbouw en bosbouw op hetzelfde perceel.

Op een landbouwperceel worden langs de noord-zuidas (om het verlies aan licht te beperken) rijen bomen geplant, 25 tot 40 meter uit elkaar. Welke bomen hangt onder andere af van de grondsamenstelling en het gewenste akkergewas. Er mogen ook maximaal ongeveer 50 bomen per hectare staan voor akkerland, als er een hoger aantal bomen staat kan de grond gebruikt worden als graasland. Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 07-12-08 om 22:10:08 - - item printen - item mailen