Skip to main content.

"Of we zijn solidair, of we zullen sterven als honden" (20-10-03)


Als er niet dringend meer politieke energie vrijkomt om de effecten van de vergrijzing op te vangen, staat er een sociale ramp te wachten, zo luidde het vrijdag op het congres van de Socialistische Mutualiteiten. maar wordt die boodschap, bedoeld voor de lange termijn, wel gehoord in de Wetstraat, waar zoveel korte-termijn-noden te lenigen zijn?

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 20-10-03 om 13:12:47 - - item printen - item mailen

Stichting erkent misbruik van pestwet (20-10-03)


Ook de stichting Anti-Stalking Anti-Mobbing wil dat de wet tegen het pesten op het werk aangepast wordt. Haar voorzitter, Josy Claes, gaf gisteren op de tweede Memorial David Van Gysel toe dat de wet soms misbruikt wordt. "De bewijslast zou bij de gepeste moeten komen", aldus Claes.

(Bron en vervolg van artikel : De Morgen van 20.10.2003 ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 20-10-03 om 12:59:53 - - item printen - item mailen

Gerechtelijke achterstand in Brussel is topprioriteit (20-10-03)


Onkelinx geeft zich drie weken om urgentieplan te ontwikkelen
(tijd) - De federale minister van Justitie, Laurette Onkelinx (PS), werkt aan een pakket urgentiemaatregelen om de gerechtelijke achterstand in Brussel op korte termijn aan te pakken. De minister wil haar collega's in de regering binnen drie weken haar voorstellen voorleggen. Ze wil de maatregelen inschrijven in de programmawet. Onkelinx maakt van de strijd tegen de achterstand een prioriteit nadat een studie van experts heeft vastgesteld dat de toestand in Brussel 'dramatisch' is.

Bron en vervolg artikel : ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 20-10-03 om 09:19:01 - - item printen - item mailen

Citaat van de dag (15-10-03)


"Wist u trouwens dat het dankzij de Ter Zake redactie is dat de zon iedere dag opkomt ?"

(De Ter Zake redactie over de discussie of de regering dan wel de groeiende economie voor het gros van de 200.000 bijkomende banen zal zorgen). ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 15-10-03 om 20:43:18 - - item printen - item mailen

Marokkaanse koning zet zijn schouders onder vrouwenrechten (13-10-03)


De Marokkaanse koning Mohamed VI heeft eigenhandig een kruis gezet onder de Moedawana, de oude familiewet die de vrouw totaal ondergeschikt maakte aan haar echtgenoot.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 13-10-03 om 19:58:21 - - item printen - item mailen

dot com bedrijven (05-10-03)


Er zijn er zo die stilletjes verder doen. Weg van alle hypes (die zijn nu toch over) nieuwe technologieŽn ontwikkelen, een beetje in de schaduw. Ook in de schaduw van de KU Leuven, aangezien de rector van die universiteit de voorzitter van de Raad van Bestuur blijkt te zijn.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 05-10-03 om 21:20:04 - - item printen - item mailen

Belg mag in Luxemburgse wagen rondrijden (03-10-03)


Arrest van het Hof van Justitie in de prejudiciŽle zaak C-232/01

Strafzaak tegen Hans Van Lent

DE BELGISCHE REGLEMENTERING VOLGENS WELKE VOERTUIGEN VAN INGEZETENEN IN BELGIň MOETEN WORDEN INGESCHREVEN, IS IN STRIJD MET HET VRIJE VERKEER VAN WERKNEMERS.

Het Hof stelt vast dat een dergelijke maatregel niet kan worden gerechtvaardigd door redenen op het gebied van de verkeersveiligheid en de strijd tegen uitholling van de belastinggrondslag

Bron : website Europees Hof van Justitie ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 03-10-03 om 13:49:11 - - item printen - item mailen

Chip op elektronische identiteitskaart blijft werkloos (03-10-03)


Erg elektronisch is de nieuwe identiteitskaart nog niet. Er staat wel een chip op, maar die blijft werkloos omdat er nog nergens kaartlezers in gebruik zijn. Dus staat het adres van de burger drager ouderwets op de kaart afgedrukt. De elf gemeenten waar de e-pas proefdraait klagen bovendien dat ze de door de regering opgelegde versnelling van het project niet aankunnen.

(Bron en vervolg artikel : Standaard ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 03-10-03 om 13:43:14 - - item printen - item mailen

Aangetekend versturen brief bijna waardeloos (03-10-03)


BRUSSEL -- Het aangetekend versturen van een brief in BelgiŽ, heeft geen waarde meer. Veel van die brieven komen niet toe, en zijn ook niet meer terug te vinden. Het barcode-systeem dat ervoor is ingevoerd, werkt nog altijd niet. De ombudsvrouw van De Post bevestigt die problemen in haar jaarverslag. Voor Kilopost, de postpakjesdienst die ook met die barcode werkt, is de toestand nog erger.


Bron en vervolg artikel : Standaard ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 03-10-03 om 13:40:01 - - item printen - item mailen

"Deze vorm van fiscale amnestie is een daad van budgettaire lafheid" (02-10-03).. blokletterde De Morgen op 29 september boven een interview met econoom Jef Vuchelen.

Er zijn veel pro's en er zijn veel contra's. Maar laat ons de zaak eens vanuit het gezichtspunt van de realpolitiker bekijken en de morele bezwaren achterwege laten. Kwestie van binnen de perken van een weblog te blijven.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 02-10-03 om 00:18:03 - - item printen - item mailen

Breendonk, een bruine naam met een zwarte ziel (01-10-03)


Breendonk is en blijft een schandvlek in BelgiŽ een kleine oppervlakte waar de menselijkheid halt hield, de wanhoop regeerde, de wetteloosheid vooral. Op een paar honderd meter van de A12, de dagelijkse drukke verbindingsweg tussen Brussel en Antwerpen. Zo vlakbij gebeurde het. En zo weinigen die het zagen, zogezegd.

(Walter Pauli in De Morgen van 1 oktober 2003 over het boek "En wat deed mijn eigen volk ? Breendonk, een kroniek" van advocaat Jos van der Velpen)^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 01-10-03 om 22:55:09 - - item printen - item mailen

Laurette Onkelinckx, mini-ster van Justitie : "Thuis is er echte liefde in het spel" (01-10-03)


In Humo nr 3291 die deze week in de kiosken ligt of in uw brievenbus wordt gedeponeerd, een interview met vice-premier en minister van Justitie Laurette Onkelinckx.

Zoals bij iedere nieuwe minister zien we hier terug grote verklaringen. Vraag is wat er van gaat worden binnen enkele jaren.

Het meest spraakmakende voorstel - de PS is daar al lang voor - is om de toegang tot het gerecht te democratiseren of zoiets : een soort mutualiteitssysteem voor rechtshulp. Waarbij natuurlijk onmiddellijk nieuwe banen worden gecreŽerd. Ah ja, want dat mutualiteitssysteem moet toch beheerd worden ?

Hoe die grotere instroom van rechtszaken zal leiden tot een uitspraak binnen redelijke termijn ? Daar heb ik in het interview niets van gevonden. Een soort "proefballonnetje" van Laurette waarschijnlijk.

Volgende markante uitspraak : "Het snelrecht werkt niet, dat is toch niet de schuld van de PS ?" Waarmee in ťťn adem het concept van snelrecht op ťťn hoop wordt gegooid met een toevallig niet goede uitvoering van dat concept in een wet die inderdaad niet werkt. Maar Laurette heeft ondertussen haar punt gemaakt : de vorige minister kon er niks van en laat ons vooral het idee van snelrecht begraven. Ah ja, want verdachten zijn geen rechtszoekenden en komen dus niet in aanmerking voor de gratis rechtsbijstand van Laurette, laat staan dat ze recht hebben op een snelle behandeling van de feiten die hen ten laste worden gelegd. Komaan zeg.

En over de fiscale amnestie (houdt uw oren en ogen goed open) : "Neen, dit is hoe dan ook een eenmalige operatie".

^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 01-10-03 om 22:34:36 - - item printen - item mailen

"Vandaag zijn we allemaal Ford-mensen" (01-10-03)^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 01-10-03 om 22:14:14 - - item printen - item mailen