Skip to main content.

Cassatie vernietigt reglement Orde Vlaamse Balies (26-09-03)


Verbod op professionele samenwerking met niet-advocaten in strijd met mededingingsregels

(tijd) - Het Hof van Cassatie vernietigde gisteren gedeeltelijk het reglement over de professionele samenwerking van advocaten met niet-advocaten. Het hof volgt daarmee het advies van de procureur-generaal. Twee artikelen uit het reglement houden een te verregaande beperking in van de samenwerking met niet-advocaten en vormen daardoor een inbreuk op de Europese mededingingsregels.
Het arrest van het Hof van Cassatie vernietigt de artikelen 2 en 3 van het reglement over professionele samenwerking met niet-advocaten dat de algemene vergadering van de Orde van Vlaamse Balies op 22 januari 2003 goedkeurde. De procureur-generaal bij het Hof van Cassatie schorste midden maart het reglement na een klacht van enkele advocaten. Zij vonden dat het reglement een aantasting was van de Europese mededingingsregels.

(Bron en vervolg artikel : Tijd) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 26-09-03 om 14:11:35 - - item printen - item mailen

Waarom baby's beter niet uit een plastic fles drinken (26-09-03)


Zwangere vrouwen die plastic eet- en drankcontainers gebruiken, brengen de gezondheid van hun foetus in gevaar. Hetzelfde geldt voor ouders die hun baby mel uit een plastic fles geven. Dat blijkt uit onderzoek dat de Amerikaanse wetenschapper Frederick vom Saal gisteren presenteerde op het internationale vruchtbaarheidscongres Alpha Andrology in Antwerpen. "Boosdoener is de zeer scahdelijke chemische stof Bisfenol A", zegt vom saal. "De chemische industrie weet dat, maar doet niets."

Bron en volledig artikel, De Morgen van vandaag, pagina 8

Google

Alpha Andrology ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 26-09-03 om 13:57:46 - - item printen - item mailen

IsraŽlische piloten weigeren missies tegen Palestijnen (26-09-03)


JERUZALEM (reuters, ap) -- Een groep van 27 reservepiloten van de IsraŽlische luchtmacht weigert nog langer Palestijnse doelwitten te beschieten als daarbij burgerslachtoffers kunnen vallen. Hun actie werd vrijwel door iedereen scherp veroordeeld. Maar het debat is geopend.

Tussen de vrijwel unanieme kritiek op de piloten kwam toch een woord van begrip, van de militaire analist van de krant Yediot Ahronot. ,,We kunnen ze opsluiten, maar we kunnen de vragen die ze opwerpen, niet onder de mat vegen'', schreef hij.

De ,,liquidaties'' gingen gisteren gewoon voort. In Gaza doodden IsraŽlische soldaten gisteren een leider van de Islamitische Jihad en drie militanten van de groep.


(Bron en volledig artikel : De Standaard) ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 26-09-03 om 13:33:21 - - item printen - item mailen

Amina Lawal wordt niet gestenigd (25-09-03)


BRUSSEL - Een Nigeriaans hof van Beroep heeft Amina Lawal vanmiddag vrijgesproken van overspel. Ze zal dus niet worden gestenigd. Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 25-09-03 om 13:07:20 - - item printen - item mailen

De septemberverklaring van de Vlaamse regering (23-09-03)


Eindigen deed de minister-president met een citaat uit De bende van Jan De Lichte van Louis Paul Boon. Daarin zegt roverhoofdman Jan De Lichte dat slechte tijden eigenlijk niet bestaan. ,,Alleen voor de dommeriken zijn er slechte tijden. Alleen volk dat zijn plan niet weet te trekken, beschuldigt ere de tijden of het weer van.''

Waarmee Somers geschiedenis schreef. Voor het eerst vergeleek een minister-president zichzelf en zijn regering met een dievenbende, aldus een parlementslid van de meerderheid.

De Standaard 23.09.2003
^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 23-09-03 om 22:46:56 - - item printen - item mailen

Elk incident op de ring leidt tot verkeersinfarct (De Standaard 23.09.03) (23-09-03)


Ons wegennet heeft een structurele handicap. Het gros van alle wegverkeer moet nog altijd langs de Brusselse ring. Elk incident veroorzaakt verkeerschaos op de invalswegen naar de hoofdstad, zeker tijdens de spits. De ring wordt verbreed, maar het zal nog jaren duren eer de noodzakelijke honderden miljoenen euro gevonden zijn om het vak Wemmel-Groot-Bijgaarden -- het knelpunt bij uitstek -- te verbreden.

Voor de rest zijn er in het Structuurplan Vlaanderen geen grote nieuwe wegen meer gepland. Daar is in Vlaanderen geen plaats voor. Zelfs als er nog plaats zou zijn, is er geen maatschappelijk draagvlak voor meer wegen. Niemand wil nog een weg in zijn achtertuin.

Het woon-werkverkeer speelt in de ellende ook een belangrijke rol. Brussel en de rand zijn belangrijke tewerkstellingskernen. De meeste industrieterreinen in de rand zijn met het openbaar vervoer niet vlot te bereiken.

Dat legt meteen een derde knelpunt bloot: het openbaar vervoer. Als het gros van de pendelaars zou kiezen voor de trein, krijgen het spoor en De Lijn een infarct bij gebrek aan infrastructuur en materieel. Het blijft ook moeilijk en tijdrovend om de rand rond Brussel te bedienen. Spreiding van de werktijden kan wel een oplossing zijn.
^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 23-09-03 om 14:15:33 - - item printen - item mailen

Marc Verwilghen in De Morgen van 22 september 2003 : Ik mis Justitie niet, dit ligt me beter. (23-09-03)


Ik wil vooral geen etiket opgeplakt krijgen. In een niet zo ver verleden heb ik het etiket witte ridder al eens moeten meesleuren. Dat wil ik geen tweede keer meemaken.

Ik vind drinkbaar water een essentieel en onvervangbaar product. Water is een res publica, een zaak van iedereen. Andere mensen vinden dat water ook onder de commerce valt. Uiteindelijk zal er kleur moeten bekend worden.
^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 23-09-03 om 12:37:05 - - item printen - item mailen

Breedband bijna nergens goedkoper dan in BelgiŽ (19-09-03)


Enkel Japan en Korea doen beter
(tijd) - Op twee landen na - Japan en Zuid-Korea - is een breedbandverbinding met het internet nergens ter wereld zo goedkoop als in BelgiŽ. Dat blijkt uit gegevens van de Internationale Telecommunicatie-Unie (ITU), een instantie van de Verenigde Naties. BelgiŽ laat andere Europese landen ver achter zich: Nederland staat als tweede Europese land slechts op de achtste plaats in de rangschikking.

Bron en vervolg artikel : Tijd ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 19-09-03 om 16:52:56 - - item printen - item mailen

De terugkeer van Keynes (De Morgen 16.09.2003) (17-09-03)


Premier Guy Verhofstadt wil via een reeks grote infrastructuurwerken (de Ijzeren Rijn, de Liefkenshoek-spoortunnel, het uitdiepen van de Antwerpse en Gentse haven) de economie aanzwengelen. Hij gebruikt zo ťťn van de beleidsreceopten van het keynesianisme. Die economische denkrichting, genoemd naar de Britse econoom John Maynard keynes (1883-1946) zegt onder meer dat bij een zwakke conjunctuur de overheid de binnenlandse vraag moet stimuleren via grote investeringen. Paul De Grauwe, professor economie en voormalig VLD-senator, geeft commentaar.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 17-09-03 om 00:16:31 - - item printen - item mailen

"Vol de Nuit" par "Guy Verhofstadt - de Saint-Exupťry" (16-09-03)


Onze Eerste Minister - een bevlogen man, daar staat hij voor bekend - heeft vorig weekend het idee gelanceerd een bijkomende luchthaven te bouwen in de groene akkerlanden van het Westen van de provincie Henegouwen.

Zoals het in een in veel opzichten klein landje betaamt kreeg hij terstond de pers en verschillende specialisten van allerlei pluimage over zich om te zeggen dat dit nu eigenlijk wel compleet krankjorum is.

En toch.

De Eerste Minister bewijst in de eerste plaats dat hij kan vooruitdenken, een vermogen dat bij vele beleidsmensen in ons land nauwelijks of niet aanwezig is.
Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 16-09-03 om 20:55:02 - - item printen - item mailen

Spirit-Voorzitter Els Van Weert in De Morgen van 16 september (16-09-03)


" Toch wordt de N-VA met slechts ťťn verkozene ernstiger genomen dan Spirit met zijn zes kamerleden ? "

"De vlotte ernst van de N-VA heeft de voorbije weken wel een serieuze deuk gekregen. Geert Bourgeois heeft bij wijze van spreken een abonnement bij de Raad van State en het Arbitragehof om de strikte naleving van de regeltjes te eisen. Dezelfde man die enkele maanden geleden de "zelfbedieningswet" van paars (de kieswetgeving) aanvocht, schrijft nu eigenhandig de zelfbedieningswet van de N-VA, die zijn partij met terugwerkende kracht overheidsfinanciering moet schenken. Ik hun hem het recht om een volwaardige partij te zijn (sic) maar dat hij voortaan ophoudt met zichzelf als de enige zuivere in het parlement te beschouwen".

"Hoe schat u het overleg tussen de federale en deelstaatregeringen in deze week ?"

"De indruk wordt gewekt dat het weer een voor-wat-hoort-wat-spelletje is. Vlaanderen zorgt voor begrotingsoverschot en in ruil wil WalloniŽ een extra inspanning leveren voor Kyoto. Dat beeld staat mij niet aan. Voor ťťn keer vragen we met het Kyoto-akkoord de omgekeerde solidariteit van WalloniŽ, zonder dat daar iets tegenover moet staan. Vlaanderen is al heel solidair op het vlak van de gezondheidszorg en de fiscaliteit. Ik vind niet dat we nog eens een rekening moeten betalen als wij voor een keer de hulp van WalloniŽ kunnen gebruiken. De elastiek van de solidariteit is nu al heel erg uitgerekt. Wij trekken dat niet in twijfel, maar vinden dat het nu een keer aan WalloniŽ is om zich goede federalisten te tonen" (cursivering toegevoegd).
^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 16-09-03 om 20:12:47 - - item printen - item mailen

Koen Meulenaere, het gerecht anno 2003 (13-09-03)


Goed nieuws uit Leuven: substituut Marleen Scevenels pleegde geen machtsmisbruik bij het tragische ongeval waarbij politiekorpschef Hugo Michiels betrokken was. Dat is een hele geruststelling, want geef toe dat het tegendeel de rechtszekerheid van de burger toch enigszins had aangetast.

Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 13-09-03 om 12:59:29 - - item printen - item mailen

Knack over Arafat (13-09-03)


Arafats voordeel is altijd geweest dat hij bij de Palestijnen op eeuwige populariteit kon rekenen door zijn verleden als bevrijdingsheld. Misschien had hij die populariteit kunnen gebruiken om Abbas de morele autoriteit te verlenen die hij zelf niet kon verwerven. In de plaats daarvan koos president Arafat, eerzuchtig, voor de confrontatie met zijn premier. Waardoor het doel van het vredesproces - een onafhankelijke en welvarende Palestijnse staat - verder weg lijkt dan ooit.

Knack, 33ste jaargang, nr 37 ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 13-09-03 om 12:43:54 - - item printen - item mailen

Terror and Liberalism (09-09-03)


Bladerend in die Humo van twee weken terug (wat heb ik toen gedaan dat interessanter was dan Humo lezen ?), stoot ik op een interview met Paul Berman. Nooit van gehoord. Humo draagt bij tot uw ontwikkeling, als je hem leest.
Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 09-09-03 om 23:48:48 - - item printen - item mailen

Depressieve managers ? (09-09-03)


Een lezersbrief in de Humo van vandaag deed mij daarnet terug in het oud papier duiken op zoek naar Humo Nr 3286 met een dartele Katia Retsin op de cover - reden waarom ik vermoedelijk over het interview met Eric Dejonghe en Monique Lenaerts had gekeken.

De lezersbrief getuigt van een diepe rancune, frustratie en veel gefnuikte ambities, en doet zeer zeker afbreuk aan de waarde van de schrijver in het dagelijkse leven. Maar dit terzijde, ook ik heb mijn pen al ondoordacht in vitriool gestoken.

Monique Lenaerts is in ruime kringen gekend geworden dankzij een "televisiezoon", maar ook daarvoor had zij haar plaats in deze wereld.

Eric Dejonghe is de gewaardeerde collega van wijlen mijn vader Karel Devriendt. En een zoon kijkt op naar zijn vader en diens mening.


Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 09-09-03 om 23:20:46 - - item printen - item mailen

Geert Bourgeois, redder en verderver van zijn partij (09-09-03)


Een zekere Piet Paardekoper - vermoedelijk die oude bekende voor veel oud-KULAK studenten - heeft gisteren in De Standaard een "Brief aan Geert Bourgeois" laten publiceren.

De analyse is niet altijd even helder en de schrijver weet vermoedelijk zelf niet hoe hij zou gehandeld hebben in een soortgelijke situatie. Toch denk ik dat de brief tekenend is voor de frustratie van vele Vlaams-Nationalisten in het algemeen en vele NVA-ers in het bijzonder:

"TOEN ik een paar jaar geleden lid werd van de Volksunie was die nog een vreemd mengsel van nationalisten en groepjes liberalen en socialisten met vage ideologieŽn die in de figuur van de voorzitter Bert Anciaux in feite de koers bepaalden. De eerste keer dat de leden de voorzitter kozen, stelde jij je kandidaat, en ik stemde met geestdrift op je, omdat de Volksunie zuiver-nationalistisch moest worden, en z'n lintworm kwijt moest raken.
Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 09-09-03 om 22:51:01 - - item printen - item mailen

Uw muis, uw handtekening (09-09-03)


Vergeet dure en complexe elektronische handtekeningen. Het beste bewijs van uw identiteit hebt u wellicht nu in uw hand.


Wetenschappers van de Londense Queen Mary universiteit ontwikkelden immers een nieuw concept van elektronische handtekening dat geen nieuwe apparatuur vereist en perfect geschikt is om zich te identificeren op het internet.


Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 09-09-03 om 22:35:36 - - item printen - item mailen

Het Rekenhof over de boekhouding van de N-VA (09-09-03)


"Aan de hand van de vastgestelde anomalieŽn zou de parlementaire controlecommissie de partij kunnen herinneren aan de na te leven boekhoudkundige principes."
^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 09-09-03 om 08:58:12 - - item printen - item mailen

Malek Boutih in De Morgen van 8 september (09-09-03)


(Boutih is ex-voorzitter van de SOS Racisme)

"Ik vind dat scholen resoluut moeten zijn in hun afwijzing van hoofddoeken, omdat zij ťťn van de belangrijkste plaatsen van zelfontplooiing voor kinderen zijn. Daar mag voor een anti-emancipatorische ideologie als het islamisme met haar ideeŽn van gender-ongelijkheid, waarbij vrouwenlichamen als lustobjecten gungeren, geen plaats zijn". ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 09-09-03 om 08:45:13 - - item printen - item mailen

57.000 belastingaangiften via internet (04-09-03)


(belga) - Meer dan 57.000 burgers hebben hun belastingaangifte via het internet gedaan. Dat liet de staatssecretaris voor de Informatisering van de Staat, Peter Vanvelthoven, weten. Hij wil zo snel mogelijk het systeem nog verbeteren en gebruiksvriendelijker maken.
^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 04-09-03 om 00:32:32 - - item printen - item mailen

Minister Arena maakt einde aan Copernicus-hervorming (04-09-03)


(tijdnet) - De federale minister van Ambtenarenzaken, Marie Arena, zet de Copernicus-hervorming stop. De hervorming die het ambtenarenapparaat beoogt te moderniseren, werd gelanceerd door Luc Van den Bossche, de voorganger van Arena.
Lees meer → ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 04-09-03 om 00:29:19 - - item printen - item mailen

Webcam (04-09-03)


Eindelijk wat tijd gehad om mij aan mijn webcam te wijden. Er worden weer beelden geuploadet als ik thuis aan mijn bureau zit, maar ook als ik in Brussel zit te werken moet je mij kunnen zien. Nu alleen nog zorgen voor een mooie blauwe affiche op de achtergrond ... ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 04-09-03 om 00:26:29 - - item printen - item mailen

BelgiŽ barst (04-09-03)


De kranten stonden vandaag vol met beschouwingen over het afspringen van de kartelonderhandelingen tussen CD&V-CVP en NVA-VU.

De Vlaamse beweging blijft zwak en verdeeld en zal nooit enige invloed van betekenis kunnen uitoefenen op het desintegreren van de Belgische Staat. In 1999 verdedigde ik in een verhandeling -in het kader van het examen dat toegang moest geven tot de VLD-Studiedienst- de stelling dat de basis voor de splitsing van BelgiŽ in 1970 werd gelegd bij de instelling van de "culturele autonomie". Onder druk van de Franstaligen heeft men toen niet willen vastleggen welke bevoegdheden in een federale staat in ieder geval op het federaal niveau moesten blijven. Als gevolg daarvan worden de meest gekke bevoegdheden op dit ogenblik naar Gewesten en/of Gemeenschappen overgeheveld en zal binnen enkele jaren de enige bindende factor nog het Koningshuis overblijven.

Bourgeois en zijn volgelingen zullen de illusie koesteren dat zij daar aan hebben bijgedragen door hun onverzoenlijke en fundamentele houding maar de geschiedenis zal de Izegemse advocaat enkel herinneren doordat hij de bom die al jaren onder het Vlaams-Nationalisme lag effectief heeft ontstoken.

De verkiezingen op het deelstaatniveau in 2004 zullen dit bevestigen. Niemand ligt nog wakker van het Vlaams-Nationalisme behalve enkele fundis die in hun bed liggen te grollen en te woelen van frustratie omdat BelgiŽ nog altijd bestaat. Ondertussen wordt geruziet over de erfenis van de frontsoldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Wie van die mensen is al ooit om 20.00 u 's avonds aan de Menenpoort in Ieper gaan staan ?

Ondertussen gaat de mondialisering van de economie verder. Vraag eens aan een bedrijf van formaat met wie zij contracten afsluiten. Wandel eens rond in Brussel en kijk in wat een rijkdom van culturen wij ons kunnen wentelen. ^ TOP

Share/Save/Bookmark - Gepost op 04-09-03 om 00:22:36 - - item printen - item mailen